Vaticaan: Geen ‘green-card’ dan geen toegang

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 30 september 2021 06:01 – Bron: Redactie kerk/VN- Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Het Vaticaan scherpt zijn coronaregels voor eigen medewerkers en externe dienstverleners aan: Wie vanaf 1 oktober geen Italiaanse ‘Groene Pas’ kan tonen, mag niet komen werken, wordt als ongeoorloofd afwezig beschouwd en ontvangt bijgevolg geen salaris. Wel blijft het Vaticaan de sociale-premies afdragen.

Dat blijkt uit een decreet ondertekend door Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin. Over eventuele uitzonderingen op de verplichting wordt per geval beslist. De brief geeft geen informatie over alternatieve oplossingen zoals thuiswerken.

Decreet

Het Vaticaan verlengt daarmee een decreet van half september. Volgens deze moeten alle medewerkers en bezoekers bewijzen dat zij minimaal één keer zijn ingeënt, hersteld of getest op Covid-19.

Bezoekers van de H. Mis zijn uitgesloten van de regeling, maar alleen voor de duur van de viering. Het Vaticaan volgt daarmee de beslissing van de Italiaanse Bisschoppen, volgens welke voor kerkdiensten en bedevaarten geen ‘Covid-negatief-bewijs’ vereist is. Hierbij gelden de toelatingsregels: minimale afstand, masker en handdesinfectie.