Vaticaan laat invallen doen bij fondsmanagers

 

Vrijdag 6 november 2020 19:55 (KNA/ Foto EMB)
-Rome- In verband met een beleggingsaffaire waarin het Vaticaan betrokken is, heeft de Italiaanse politie diverse kantoren en woningen doorzocht en documenten in beslag genomen, op verzoek van het Vaticaans OM.

De invallen die tot donderdagnacht plaats hadden waren kantoren in Rome, Genua en Milaan alsmede privé-woningen, voer- en vaartuigen en kluisjes van drie beschuldigden alsook zes andere (mogelijke) verdachten.

Verduistering, corruptie, ambtsmisbruik, afpersing, bedrog en witwassen van gelden

De onderzoekers deden de invallen gisteren en vandaag, net als eerdere in de afgelopen twee maanden, op verzoek van het Vaticaans Openbaar Ministerie. Deze doet onderzoek in verband met de aankoop van een bedrijfspand in London, door het Vaticaanse Staatssecretariaat. De verdenkingen tegen de aangehouden personen zijn: verduistering, corruptie, ambtsmisbruik, afpersing, bedrog en witwassen van gelden. De investering welke het Vaticaan deed in het kantorencomplex in de Londonse Sloane Avenue, liggen volgens onderzoeksjournalisten en financieel deskundigen rond een half miljard.

Onder het vergrootglas van de juristen ‘liggen’ twee managers van beursfondsen, die voor het Vaticaan de Londonse investering uitvoeren, en een voormalig medewerker van het Staatssecretariaat. Het gaat er nu om, de banden tussen de beschuldigden onderling en met het staatssecretariaat in beeld te krijgen, laat de Italiaanse Officier van Justitie Maria Teresa Gerace weten.

De Vaticaanse perskamer deelde vandaag mee, dat Paus Franciscus heeft besloten om het beheer van het Vaticaans geld- en onroerendgoed niet langer aan het Staatssecretariaat toe te vertrouwen, maar aan de ASPA. Tevens eist de Paus dat het Vaticaan zich terugtrekt uit het onroerend-goedproject in London en uit een twijfelachtig fonds in Malta. MariaBode berichtte hier eerder op de dag al over.

Geef een reactie op dit artikel