Paus onttrekt Staatssecretariaat financiële bevoegdheden

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 6 november 2020 13:55 (Vatican News/KNA Foto EMB)

-Vaticaanstad-  Paus Franciscus heeft het Vaticaanse staatssecretariaat, de hoogste leidinggevende organisatie in de Katholieke kerk, de zeggenschap over alle beheerde vermogens-bestanden en de controlefunctie over economische aangelegenheden afgenomen.

Tevens besloot de Pontifex dat het Vaticaan uit (twijfelachtige) investeringsprojecten stapt, die al maandenlang voor grote krantenkoppen zorgen. Dat deelt de Vaticaanse perskamer mee.

Zelfstandig handelen is er vanaf nu niet meer bij

In de mededeling staat vermeld dat de Paus aan Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin opdracht geeft dat zijn secretariaat het beheer van alle geld- en onroerendgoed -bezittingen per omgaande dient over te dragen aan de centrale economische dienst Apsa. De geldzaken van het staatssecretariaat worden voortaan onderdeel van de Curie-huishouding; net zoals andere Vaticaanse autoriteiten moet de leiding per direct een begroting opstellen en laten goedkeuren, zelfstandig handelen is er vanaf nu niet meer bij.

Het totale vermogen van het staatssecretariaat, dat onder andere het wereldwijde diplomatieke apparaat van de Heilige Stoel beheert, is niet eens volledig bekend; er gaan geruchten dat het zou gaan om bedragen van vele honderden miljoenen.

Uitgebreid gaat de Paus op investeringen van het staatssecretariaat in London en bij het in Malta gevestigde fonds Centurion in. Wat deze investeringen betreft, moet het secretariaat “zo snel mogelijk uit deze fondsen stappen of op zijn minst zodanig handelen, dat ieder risico op reputatieschade wordt vermeden”, aldus de Paus.

In het Centurion-fonds van de Italiaanse zakenman Enrico Crasso zou de kerkleiding, volgens Italiaanse media, met 50 miljoen Euro hebben deelgenomen. In London werd een zakenpand aan de Sloane Avenue, door het Vaticaan via tussenpersonen in meerdere tranches sinds 2014, met zware verliezen aangekocht. De totale investering, inclusief aflossing van hypotheken zou volgens de eerste onderzoeken richting een half miljard Euro gaan. Het Vaticaans Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak wegens bedrog, corruptie en ‘witwassen’.

De Vaticaanse perskamer deelt verder mee dat de Paus en Parolin woensdagavond, samen met de economisch verantwoordelijken van de Heilige Stoel en de Vaticaan-staat spoedoverleg hadden, om over de herverdeling van beheer en verantwoordelijkheid te komen. Franciscus heeft een commissie opgericht, die de Pauselijke maatregelen moeten begeleiden en bewaken. In deze commissie heeft onder andere Apsa-chef Nunzio Galantino zitting.