Kardinaal Eijk: Niks todos, todos,todos

Leestijd: 2 minuten

Aartsbisschop schoffeert Paus Franciscus

Maandag 8 april 2024 ~ 10:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk ~ Beeld: MB

 -Veenendaal- Afgelopen weekeinde, was de landelijke parochiedag rond het thema ‘de missionaire parochie’. Kardinaal Willem Eijk, hoofdgast op deze dag, greep de preek aan voor een tirade tegen de samenleving anno 2024 en de LHBTIQ gemeenschap in bijzonder.

De opkomst was al kleiner dan voorgaande keren. Zo’n 800 Rooms-katholieken kwamen opdagen op de landelijke dag voor Rooms-katholieken rond het thema de ‘missionaire parochie’.

Wat een inspirerende en gezellige dag had moeten worden, ontaardde in een splitsing der geesten. In een preek, die aanmerkelijk langer dan de door de Paus geadviseerde 7 minuten was, ging de aartsbisschop tekeer tegen de seculiere samenleving, die naar zijn zeggen katholieken ziet als ‘wappies’

Ook keerde hij zich fel tegen de LHBTIQ plus gemeenschap, een stokpaardje van Eijk, zeker na de invoering van de kerkzegen Fiducia supplicans voor deze groepen door Paus Franciscus in december 2023. Eijk en een aantal bisschoppen uit de VS en Africa zijn mordicus tegen. Na de preek kreeg Eijk een mager applaus, sommigen liepen boos de zaal uit en een tweetal mensen liet weten zich vandaag officieel uit te schrijven als Rooms-katholiek.

“In de Kerk wordt niemand buitengesloten of overgelaten. Er is ruimte voor iedereen. Gewoon zoals we zijn. Iedereen.” “Todos todos todos” Paus Franciscus

Een gevaar voor de kerk en zure prelaat

Tal van reacties kwamen ook bij onze redactie binnen, vooral per mail. Woedende reacties, van “voor mij hoeft het niet meer” tot “Eijk is een gevaar voor de kerk en een garant voor nog meer kerkverlatingen”. Maar ook een enkele, voor Eijk, positieve reactie zoals: “Eindelijk duidelijke taal”.

Tal van aanwezige katholieken voelden zich geschoffeerd door de uitspraken van de kardinaal. Frans Bossink, voorzitter van het Werkband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) besloot zondag zelfs om zich in een open brief tot de kardinaal te richten. In de brief verwijst hij naar een eerdere toespraak van Paus Franciscus tijdens de wereldjongerendagen die zei dat iedereen welkom is in de kerk. Die in zijn ogen inclusieve houding herkent Bossink totaal niet bij kardinaal Eijk.

“Ik had zin om te schreeuwen: hoe kom je erbij? Ik ben hier niet gekomen voor een kerk die uitsluit”, dat zegt de Brabantse diaken Rob van Uden op Facebook. ‘Ik voel me totaal niet verbonden met deze zure prelaat. Toch ben ik wel te communie geweest. De eucharistie overstijgt immers de voorganger.’ Artikel gaat verder onder Facebook-bericht>

Hoe dan ook, de analyse die voorlopig kan worden getrokken is dat de eenheid in de kerk nog ver te zoeken is en alleen maar zal afnemen na Eijk’s laatste woorden. Zoekende christenen zullen een vechttent liever mijden dan er parochiaan worden. Cabaretier en Rooms-katholiek Herman Finkers zei ooit over bisschop Eijk in een woordspeling: “Onder een eik groeit weinig”. De ‘missionaire kerk’ zal het dan ook niet van deze kardinaal moeten hebben.