Vaticaanbank ontkent betrokkenheid bij Russische transacties

Leestijd: 2 minuten
Maandag 11 september 2023 – 08:12 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Heiko Merkelbach

-Vaticaanstad/Kiev- De bank van het Vaticaan (IOR) heeft beschuldigingen van de Oekraïense regering, dat het gelden beheert en belegt uit Rusland, categorisch ontkend.

Mychajlo Podoljak, een adviseur vande Oekraïense President Volodymyr Zelensky, had vorige week in een televisie-interview gezegd dat het Vaticaan geen bemiddelaar kan zijn tussen Rusland en Oekraïne omdat het te Rusland-vriendelijk is.

IOR

Bovendien zouden er financiële investeringen’ van de Russische Federatie lopen via de Vaticaanse Bank IOR, die nader onderzocht moeten worden. Als reactie zegt een woordvoerder van de Pauselijke bank in een persbericht: “De bank van het Vaticaan ontvangt geen geld uit Rusland en investeert ook geen geld uit Rusland.”

In zijn verklaring zegt hij verder: “De bank van het Vaticaan verwerpt nadrukkelijk de insinuaties want dergelijk gedrag zou bovendien “onmogelijk zijn gezien de strenge richtlijnen en internationale sancties.”

Acceptatie

Klanten die geen nauwe relatie hebben met het Vaticaan en de Rooms-Katholieke Kerk hebben worden trouwens niet eens geaccepteerd door de Vaticaanse Bank, aldus de verklaring. Bovendien maakt de bank gebruik van de diensten van internationale partnerbanken die een onberispelijke reputatie hebben en zich houden aan internationale normen en codes.

Naar eigen zeggen heeft de in het Vaticaan gevestigde financiële instelling IOR 117 werknemers en beheert het geld en investeringen van bijna 13.000 Kerkelijke klanten met een totaal volume van ongeveer 5 miljard euro. De taak van het IOR (Instituut voor Religieuze Werken), opgericht in 1942, is het beheren van financiën en onroerend goed bestemd voor religieuze of liefdadige doeleinden.