Venlo: Klooster Bethanië wordt AZC voor 600 personen

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 7 mei 2024 ~ 10:34 uur ~ Bron: Redactie Binnenland/Gemeente Venlo ~ Beeld: Publiek domein

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) wil een asielzoekerscentrum voor zeshonderd vluchtelingen realiseren in het voormalig klooster Bethanië in Venlo. De gemeente staat positief tegenover de plannen. Het nieuwe AZC zou over een jaar al in gebruik kunnen zijn.

Het klooster is niet meer in gebruik en eigendom van Flexrooms. COA heeft aangegeven het pand graag te willen kopen om het om te vormen tot permanente opvanglocatie. Momenteel verblijven ongeveer 400 arbeidsmigranten tijdelijk in het klooster. Het klooster ligt buiten de stad Venlo, vlak aan de Duitse grens. Aan de achterzijde van het klooster liggen een aantal sportterreinen, bedrijven en een woonwagenkamp.

Positief

Het college van B en W van Venlo heeft contact gehad met het COA en stelt zich positief op ten opzichte van de plannen. In het kader van de Spreidingswet heeft Venlo de taak om 489 opvangplekken te realiseren. Met deze plannen zou de gemeente in één klap aan die opgave voldoen.

Strengste asielwet aller tijden

Geheel nieuw is het fenomeen AZC niet voor Venlo. Tot 2017 was er een AZC aan de Weselseweg in Venlo. Die opvang was tijdelijk en werd gesloten na afloop van het contract. De gemeente zal het bestemmingsplan voor het nieuwe AZC nog wel moeten wijzigen, maar een woordvoerder liet weten dat dat slechts een ‘hamerstuk’ is. De vraag blijft wel of een nieuw kabinet Wilders roet in het eten kan gaan gooien, nu de PVV in de kabinetsonderhandelingen aankoerst op “de strengste asielwet aller tijden”.

Geschiedenis klooster

Het Klooster Dominicanessen van Bethanië is een voormalig klooster te Venlo. Van 1947 tot 1983 was er een tehuis voor moeilijk opvoedbare meisjes. In 1914 kwamen de Dominicanessen vanuit Frankrijk aan in Venlo. Ze vestigden zich in een voormalige uitspanning aan de grens met Duitsland. In het voorjaar van 1915 werd besloten tot de bouw van een nieuw L-vormig kloostergebouw, dat werd ingewijd op 25 november 1915 en daarna officieel in gebruik werd genomen. In 1926 werd het klooster naar het oosten toe verlengd door de bouw van een nieuwe kapel. In 1928 bouwde men de hoofdvleugel met front op identieke wijze uit.

Tussen 1950 en 1959 kwam de carrévorm tot stand en werd het klooster op twee plekken uitgebreid met een aanbouw. Ook werden er diverse bijgebouwen gebouwd, zoals aan de noordoostzijde in 1950 een ontspanningszaal. Het carrévormige hoofdgebouw is in fases ontstaan en combineert diverse bouwstijlen met invloeden van rationele bouwprincipes (opzet en indeling), traditionalistische uitgangspunten en expressionistische vormen (gevelgeleding en detaillering). Tussen 1915 en 1960 werd naar de ontwerpen van architect Jules Kayser de diverse bouwwerkzaamheden uitgevoerd.

In 1962 startten de zusters een kinderdagverblijf onder de naam de Stichting Albertuskleuterhof waaruit in 1965 de Stichting Kindervreugd ontstond voor de opvang van kinderen met een verstandelijke beperking. Het klooster is in 2003 verlaten door de Congregatie van de Dominicanessen van Bethanië.