Verbazing over aanstelling Plasterk

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 28 november 2023 -11:18 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Rijksoverheid
Geert Wilders (PVV): ,,Er is breed draagvlak voor Plasterk als verkenner. Dat is goed nieuws. Een creatieve geest met veel politieke ervaring, maar wel afstand. Ik vond het goed idee iemand van andere partij te kiezen. Ik vond het zelf een leuk idee. Zelf was hij het daar wel mee eens.”

-‘s Gravenhage-  Het voornemen van Geert Wilders om oud-minister, Telegraaf-columnist en kritisch PvdA-lid Ronald Plasterk als verkenner aan te stellen, leidt bij velen tot opgetrokken wenkbrauwen.

Maar de PvdA-politicus krijgt wel groen licht van bijna alle partijleiders om aan de slag te gaan met zijn werk en is inmiddels benoemd als verkenner. Kamervoorzitter Vera Bergkamp laat weten dat alleen Esther Ouwehand (PvdD) en Stephan van Baarle (Denk) tegen de aanstelling van Plasterk zijn.

Van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 was Plasterk minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Balkenende IV. In de samenwerking met Christelijke collega-ministers in dat kabinet zei Plasterk geen problemen te ondervinden op het punt van geloofsovertuiging.

Katholiek

Plasterk is, van huis uit Rooms-Katholiek opgevoed en bleef Katholiek in zijn schooltijd. Hij bezocht te Den Haag het gymnasium van de Paters van het Heilig Hart van Jezus, het huidige Sint Jans-College.

Plasterk ontwikkelde zich tot een overtuigd atheïst. Hij zegt vanaf zijn dertiende zeker te weten dat God niet bestaat, maar zegt niet te streven naar atheïsme. In 1997 gebruikte Plasterk in zijn column in Intermediair voor het eerst het begrip ‘ietsisme’, hetgeen hij nog een aantal malen gebruikte in het tv-programma Buitenhof. Hierdoor kreeg het woord een brede bekendheid. In eerste instantie was hij fel tegen een verschijnsel als ietsisme, maar later stelde hij zijn mening bij in een column voor het televisieprogramma Buitenhof:

“Het ietsisme is een diffuus geloof, bijna atheïsme met een vleugje nostalgie. Intellectueel mager, maar veel sympathieker dan het idee van een wrede God die deze ellende wil.”

 Ronald Plasterk