Verkiezingen 2021: Roomse Sigrid maakt D66 tot succespartij

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 18 maart 2021-06:19- Bron: Redactie binnenland/Redactie kerk –
 -‘s-Gravenhage- De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag krijgt volgens de laatste prognoses van donderdagmorgen 24 zetels (+5) en wordt daarmee de tweede partij van Nederland. Dat is vooralsnog wel 3 zetels minder dan de eerste exitpoll van Ipsos. De derde plek gaat naar de PVV van Geert Wilders met 17 zetels, een verlies van 3.

In de Tweede Kamer lijken er maar liefst drie nieuwe partijen bij te komen. Volgens de prognose van de einduitslag krijgt de pro-Europese partij Volt 3 zetels, het rechtse JA21 van Joost Eerdmans 4 en de BoerBurgerBeweging 1. Sylvana Simons van Bij1 komt vermoedelijk toch niet in de Kamer. In de eerdere exitpoll kwam zij op 1 zetel uit, maar na telling van bijna twee derde van de stemmen is de kans groot dat ze dit net niet haalt. Andere peilers houden nog wel rekening met een Kamerplek voor Simons.

“In een zeer ontkerkelijkt, seculier Nederland is het voor sommige mensen opvallend dat de partijleider van D66 zegt: ja, ik ben Katholiek”, aldus Sigrid Kaag in Trouw. D66-leider Sigrid Kaag is Katholiek. “Mijn geloofswaarden zie ik meer terug bij D66 dan bij sommige Christelijke partijen. Ik heb het dan over asielbeleid, de aanpak van kansenongelijkheid, van armoede, de klimaatcrisis. Ik heb geen C van een christelijke partij nodig om voor deze kernwaarden te staan.” Toen Kaag over haar geloof sprak op TV, kort voor de verkiezingen, raakten de D66-campagnestrategen even in paniek. Wilde de achterban van de partij dat nu wel horen? Tal van wensen en voorstellen van D66 uit het verleden, vielen bepaald niet goed bij grote groepen Christenen.

In Trouw praat Sigrid Kaag over haar geloof, over D66 en over de overeenkomsten en verschillen. Klik hier om het artikel met Sigrid Kaag te lezen