Verloedering: Aantal tattooshops verdubbeld

Leestijd: 3 minuten -Amsterdam- (ADN/KVK) Tattoos worden steeds populairder in Nederland. Vroeger werd je geweigerd in restaurants of andere publieke gelegenheden, wanneer je van boven tot onderen tattoos draagt. Werkgevers zagen je liever komen dan gaan. Bij woningstichtingen kreeg je hooguit voor een ‘tokkiewijk’ een woning. Waar je vroeger bij het arbeids of uitzendbureau een aantekening kreeg als je een tattoo had, val je tegenwoordig op als je er geen hebt. Wie door een winkelstraat loopt tijdens de zomer, krijgt kokhalsneigingen van de ‘gepresenteerde kunstuitingen’ om nog te zwijgen van de beelden op onze stranden en bij zwembaden. Door de groeiende vraag naar tattoos stijgt het aantal tattooshops. Dat is ook te zien in het handelsregister. In 2020 telt Nederland ruim 2 keer zoveel tattooshops dan 7 jaar eerder.

Het aantal ingeschreven tattooshops is sinds 2013 meer dan verdubbeld. Waren toen nog 958 tattooshops actief, nu zijn dat er 2041.

Aantal tattooshops in Nederland (2013-2020)

Gerrit Grootenhaar, vice voorzitter van de NBTK (Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst), bevestigt deze groei. Deze groei zegt echter niets over de kwaliteit, net als veel kappers, die vanuit huis (zwart) knippen, zijn er ook veel thuistattooshops, en daar zitten ook veel ondeskundigen tussen. Waardoor nog wel eens reparaties verricht moeten door de ervaren kundige tatoeëerders.”

Sterkste groei in Drenthe en Noord Holland

In Drenthe was de groei van het aantal tattooshops met ruim 190% het sterkst. Daar ging het aantal tattooshops van 21 naar 61. In Noord-Holland is deze groei 150%. Opmerkelijk is de groei in provincies met veel werkloosheid en laag opgeleide inwoners.

Aantal tattooshops per provincie (2013-2020)

 

Meeste tattooshops per inwoner in Flevoland en Limburg

In Flevoland en Limburg is de kans snel een tattoo te laten zetten het grootst. In beide provincies heeft de mensheid keus uit ruim 15.3 tattooshops per 100.000 inwoners. In Utrecht moet men even geduld hebben. Daar zijn ‘slechts’ 8,56 tattooshops beschikbaar per 100.00 inwoners. Gevolgd door Overijssel met 8,77.

Verklaringen voor de groeiende populariteit van tattoos zijn volgens socioloog Anton ter Horst heel uiteenlopend. Zo is er een sterke trend onder homo’s om tattoos te laten zetten, het zou mannelijkheid vergroten. Een andere verklaring is het overdreven tattoogedrag van profvoetballers, zij geven een voorbeeld dat door fans wordt overgenomen, (kuddegedrag), maar ook vereenzaming onder steeds meer mensen lijkt een reden te zijn voor het nemen van een tattoo, je valt op en krijgt automatisch aandacht, zeker als je de tattoo op een opvallende plaats laat zetten.

Wie spijt krijgt van een tattoo kan deze laten verwijderen, echter is deze behandeling erg duur en geeft geen 100 procent resultaat. Men is met een tattoo dus tot levenslang gedoemd. Steeds meer mensen ergeren zich aan tattoos en andere lichaamsversieringen, zo blijken politie-agenten met zichtbare tattoos niet serieus genomen te worden. Ook zijn er veel Nederlanders en Belgen die in een levensmiddelenzaak of restaurant liever niet door personeel met tattoos geholpen willen worden.

Foto: PB/Graphics KvK by EMB