Vertrouwelijke Vaticaan-brief rond ‘Oude Mis’ opgedoken

Leestijd: < 1 minuut

 

Dinsdag 09 november 2021 08:10 – Bron: Redactie kerk/RAI – Beeld: PB
 -Rome/London- Op verschillende websites is een vertrouwelijke brief van het Vaticaan verschenen met uitleg over het Pausdecreet ‘Traditionis custodes’.

De brief van drie pagina’s van 4 augustus is gericht aan de voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, Kardinaal Vincent Nichols. De Prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, de Engelse Aartsbisschop Arthur Roche, beantwoordde verschillende vragen aan zijn landgenoot. Roche benadrukt dat Paus Franciscus met ‘Traditionis custodes’ niet alleen eerdere uitzonderingen en concessies voor de viering van de zogenaamde Oude Mis wil afschaffen. Hij wil er gewoon helemaal van af.

Gedurende een zeer beperkte tijd kan pastorale voorzichtigheid worden uitgeoefend tot volledige implementatie. Zorgvuldige observatie en ondersteuning zijn echter noodzakelijk. “Alles wat in de nieuwe Pauselijke regels staat, heeft tot doel om volledig terug te keren naar de liturgie van Vaticanum II en deze te stabiliseren”, zei Roche. De vrijstellingen hadden geleid tot “aanzienlijke misinterpretaties” die een halt moeten worden toegeroepen.  Met het decreet ‘Traditionis custodes’ medio juli, stelde Franciscus de ‘gewone vorm’ van de mis vast als de enige uitdrukkingsvorm van de Romeinse misritus.

Kerksplitsing

In 2007 stond Benedictus XVI de buitengewone vorm uit 1962, op grotere schaal toe. Maar in de toekomst mag deze, voorlopig, alleen worden gevierd met de uitdrukkelijke toestemming van de Diocesane Bisschop. Volgens de Paus zijn de nieuwe regels mede bedoeld om de kans op een kerksplitsing te vermijden. Aanhangers van de traditionele liturgie klagen niet alleen over de inhoud van het document, maar ook over de strenge toon van Franciscus. Paus Franciscus maakt zich ook zorgen over de aanhangers van de ‘oude Mis’, het overgrote deel van de aanhangers neigt meer naar rechts-radicaal gedachtengoed dan het ware Evangelie.