Vertrouwen in Koning Willem-Alexander niet best

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 15 april 2023 – 06:00 uur – Bron: ADN Beeld: Publiek domein

– s-Gravenhage – Tien jaar is Willem-Alexander Koning van Nederland. Ten tijde van de kroning, deze maand tien jaar geleden,  was bijna 80 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie. Lees verder onder de reclame>

Maar in tien jaar kan er veel veranderen, heel veel zelfs. Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat nog maar ruim de helft van de bevolking de monarchie wil behouden. Ook het vertrouwen in Willem-Alexander als Koning vertoont ernstige ‘barsten;’. Dat blijkt uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête.

De Koning kan rekenen op het vertrouwen van iets minder dan de helft (46 procent) van de bevolking, Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. In 2020 was dat nog driekwart van de Nederlanders. Ook de dure kosten van levensonderhoud en inflatie, waar steeds meer Nederlanders onder ‘lijden’, afgezet tegen het royale jaarinkomen van het Koningspaar speelt een eminente rol in de populariteit.

De daling is mede te verklaren door de ophef die ontstond over een vakantie van het Koningspaar in Griekenland midden in de coronacrisis.

Koningin Máxima kan op meer vertrouwen rekenen dan de koning (bijna 60 procent) , maar de tevredenheid over haar functioneren is de afgelopen jaren flink gedaald van ruim 80 procent in 2020 naar 64 procent in 2023.

Bij het onderzoek krijgen de Koning, zijn vrouw en de dochter – als troonopvolgster- een rapportcijfer:  Willem-Alexander krijgt een 6,5, waar dat vorig jaar nog een 6,7 was. Máxima scoort een 7,3, tegenover een 7,6 in 2022. Amalia is dit jaar voor het eerst beoordeeld. De Prinses krijgt een 7 als cijfer.