Verwarde man rijdt Vaticaan binnen

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 19 mei 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Publiek domein

 -Vaticaanstad- Een verwarde man van 40 jaar is gisteravond met zijn auto op hoge snelheid het Vaticaan binnengereden. Lees verder onder de reclame>

In eerste instantie probeerde hij wandelend de Porta Sant’ Anna binnen te gaan, een zij-ingang van het Vaticaan, maar werd daar staande gehouden door bewakers van de Zwitserse Garde.

Daarna kwam hij terug, maar nu met zijn automobiel en ramde het toegangshek. De bewakers probeerden de auto te stoppen en schoten op de banden. De auto bleef echter rijden en bereikte de Cortile di San Damasco, de centrale binnenplaats van het Apostolisch Paleis. Daar stapte de bestuurder op eigen initiatief uit de auto, waarna hij werd opgepakt.

Daar werd hij door de Zwitserse Garde aangehouden. De man kreeg geen kans om in de buurt van Paus Franciscus’ woonvertrek Santa Marta te komen. Wel zou dat gedeelte van het Vaticaan direct zijn afgesloten nadat alarm werd geslagen toen de auto de controlepost voorbijraasde. De man is ingesloten en zal in de loop van de dag worden overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten.

Verwarde personen

Veel pleinen en gebouwen in Vaticaanstad zijn niet toegankelijk voor het publiek, zeker niet in de nachtelijke uren.

Het is niet de eerste keer dat een verward persoon weet door te dringen in het Vaticaan. Tijdens de Kerstnachtmis in 2009 zag een vrouw kans om over een afzetting te klimmen in de St. Pieter. Zij deed een poging om de toenmalige Paus Benedictus XVI aan te vallen. Bewakers van de Zwitserse Garde wisten dat te voorkomen.