VIDEO: Vechtpartijen bij kerken Urk en Krimpen a.d. IJssel

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 28 maart 2021-12:00- Bron: Redactie Kerk/ADN/TVRijnmond- Foto: PB
 -Krimpen aan den IJssel/Urk- In Krimpen a/d IJssel en op Urk zijn voor en na protestantse kerkdiensten boze kerkgangers nieuwsgierigen en journalisten te lijf gegaan.

Na de dienst in de Mieraskerk te Krimpen aan den IJssel werd een kerkganger door de politie aangehouden voor het aanvallen van een journalist. De verslaggever werd geslagen, geschopt en bedreigd. De man heeft hiervan aangifte gedaan. Ondanks een dringende oproep van de gemeente en opmerkingen van zelfs Premier Rutte, kwamen bijna 700 protestanten naar hun kerk. Zij droegen geen mondkapjes en zeiden in de kerk anderhalve meter afstand te houden. De kerk biedt plaats aan 1500 bezoekers. Vanmiddag zal er een tweede dienst worden aangericht.

Op Urk kwamen iets meer dan 100 mensen naar de Sionkerk. Ook daar was de sfeer vijandig jegens toeschouwers en de pers. Journalisten werden gefotografeerd en gefilmd, uitgescholden en verbaal bedreigd: “Wij nemen jullie straks te grazen.” Ook reed een kerkganger met zijn ” auto in op een verslaggever.

Politiechef Henk van Essen van de nationale politie noemde in het tv-programma ‘Buitenhof’ het gedrag van de kerkgangers onbegrijpelijk en ongewenst. De politie heeft een 43-jarige verdachte aangehouden.