Belgische Rooms-Katholieke Kerk gaat homostellen zegenen

Leestijd: 3 minuten

NOS-correspondent Vaticaan Andrea Vreede:

“Dit is absoluut een primeur, want volgens de Rooms-Katholieke leer zijn homoseksuele handelingen zondig.

Dinsdag 20 september 2022 – 14:42 – Bron: Redactie kerk/bisdom/ – Beeld: PB/YT
  -Antwerpen- In België kan je je als homokoppel binnenkort laten zegenen in een gebedsviering. Daarnaast richten bisschoppen een aanspreekpunt op voor gelovige mensen uit de LGBTQIA-gemeenschap en kun je er terecht met vragen over homoseksualiteit en geloof. “Goed nieuws”, volgens sommigen. Volgens anderen is het “een stap in de goede richting, maar is het nog niet voldoende”.

Voorbeeldliturgie

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel en de bisschoppen gaan daarmee lijnrecht in tegen het beleid van het Vaticaan. Dat verbiedt het zegenen van homoseksuele relaties. De Vlaamse kerk heeft inmiddels een voorbeeldliturgie voor de kerkelijke zegening van homostellen gepubliceerd. “Het is de eerste keer dat bisschoppen zich zo duidelijk uitspreken”, gaat Moons verder. “Homoseksuele relaties werden door sommige bisschoppen en priesters in Vlaanderen al langer gevierd, zij het dan clandestien en heimelijk. Dat men zich nu zo duidelijk uitspreekt, is goed nieuws voor de doelgroep (holebi’s) én voor de pastoors.

Ook is er een aanspreekpunt geopend. De bisschopen zeggen zich gesteund te voelen door wat Paus Franciscus schreef in een kerkelijk document. Daarin zegt hij dat elk mens, ongeacht zijn seksuele geaardheid, respectvol behandeld moet worden.

Willy Bombeek: “Onze Rooms-Katholieke kerk verankert de omgang met holebi’s in zijn structuur. De bisschoppen scharen zich officieel achter de ­gebedsdienst met zegening van homo­seksuele stellen.”

De Vlaamse bisschoppen beginnen met een aanspreekpunt voor gelovige mensen uit de LGBTI-gemeenschap. Zij kunnen daar terecht met vragen over homoseksualiteit en geloof. De bisschoppen geven ook hun goedkeuring aan een gebedsviering om homorelaties in te zegenen. “Baanbrekend”, zegt de coördinator van het aanspreekpunt in het journaal.

De coördinator van het nieuwe aanspreekpunt wordt Willy Bombeek. Hij was jarenlang woordvoerder van het Katholiek Onderwijs. “Ik ben zelf gelovige en homo. Daarom hebben de bisschoppen mij gevraagd om die opdracht op te nemen. Ik vind het belangrijk dat de Kerk specifiek een gelovige holebi in deze functie wilde.”

Echt kerkelijk huwelijk?

Een echt kerkelijk huwelijk wordt het niet: “Je zit nu eenmaal in een traditie van de Kerk, waarbij het woord ‘huwelijk’ voorbehouden is voor de relatie tussen man en vrouw. De zegening is volledig gelijkwaardig, maar vanuit de Kerkelijke traditie kunnen ze het geen huwelijk noemen. Toch is het heel baanbrekend: dat we vanuit de Kerk een gebedsdienst en een zegening kunnen hebben voor holebi-relaties.”

Volgens Bombeek en de Vlaamse bisschoppen gebeurt alles in de geest van Paus Franciscus. Toch had het Vaticaan vorig jaar nog kritiek toen de plannen bekend raakten: “Ik vind het heel moedig van de Vlaamse Kerk dat ze dit doet. Ze steken echt hun nek uit, in de geest van Franciscus. Dit is ook een heel belangrijk signaal voor de kinderen van holebi-ouders. Zij horen nu ook dat hun ouders volledig aanvaard worden binnen de Kerk. Het is ook een signaal naar de hele wereld.”

Stap in de goede richting

Çavaria, de belangenorganisatie van Vlaamse en Brusselse van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, is tevreden met de beslissing van de Vlaamse kerk. “Het is fijn dat gelovigen uit de LGBTQ-gemeenschap erkend worden door de kerk. Er is echter nog steeds geen volledige gelijkwaardigheid tussen alle gelovigen. Het is dus een stap in de goede richting, maar het is voor ons nog niet goed genoeg.”