Vlaanderen telt nog 5.000 zusters, broeders en paters in ordes

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 15 oktober 2022 – 14:07 uur – Bron: VRT – Beeld: PB
  -Antwerpen- Hoe is het gesteld met de kloosters en ordes bij onze zuiderburen? Momenteel telt Vlaanderen zo’n 5.000 ordegeestelijken die tot een kloosterorde behoren. Hierbij gaat het om 3.780 kloosterzusters en 1.220 broeders en paters (mannelijke ordegeestelijken die priester zijn). Twintig jaar geleden, in 2002, telde Vlaanderen nog 10.924 vrouwelijke en 3.039 mannelijke ordegeestelijken. Dat meldt omroep VRT.

Strenge negentiende-eeuwse kloostermentaliteit

Volgens godsdienstsocioloog Wim Vandewiele (KU Leuven) zijn er diverse verklaringen voor de drastische daling van het aantal religieuzen. “Eén ervan is dat de strenge negentiende-eeuwse kloostermentaliteit de oorzaak was van zowel het succes van de actieve congregaties als van hun neergang. Tot de jaren 1950 genoten religieuzen een hogere sociale status.”

“Een nog specifiekere maatschappelijke verklaring is dat de toename van ontplooings-kansen voor vrouwen in de samenleving, zeker na 1960, een dramatische afname van het aantal intredingen veroorzaakte”, vervolgt professor Vandewiele. “Bovendien blijken onderwijs en ziekenzorg, terreinen waarin de kloosterlingen ontzettend veel realiseerden en grote en invloedrijke organisaties oprichtten, vandaag overgenomen door overheid en of leken.”

“Het religieuze leven in Vlaanderen van mannelijke en vrouwelijke religieuzen lijkt op een prachtig boek waarvan nu de laatste bladzijden worden geschreven. De gemiddelde leeftijd in de meeste ordes ligt rond of boven de tachtig jaar. De ene na de andere diocesane congregatie sluit de kloosterdeuren net als in Nederland en andere Europese landen. Paters en zusters, op enkele uitzonderingen na, lijken binnenkort tot het verleden te behoren”.

 

Geef een reactie op dit artikel