Wereldwijde steun voor vluchtelingen blijft hoog

Leestijd: 3 minuten

Zaterdag 22 juni 2024 ~06:03 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: Ria Sopala

  • Driekwart respondenten in 52 landen blijft recht zoektocht op veiligheid steunen
  • Maar grote verschillen, onder meer in het Westen
  • Ipsos-onderzoek bij 33.000 respondenten op Wereldvluchtelingendag 

 

-Brussel- Wie oorlog of vervolging ontvlucht, moet veiligheid in andere landen kunnen zoeken: voor die stelling is wereldwijd nog altijd veel steun, blijkt uit onderzoek door Ipsos. Maar de bezorgdheid groeit ook, met name in het Westen.

Ipsos en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bevroegen in april en mei ruim 33.000 mensen in 52 landen over hun houding tegenover vluchtelingen. Ruim 73 procent vindt dat wie gevaar loopt ook toevlucht moet kunnen zoeken in andere landen, inclusief het eigen land van de respondent.

In landen met een lange traditie in de opvang van vluchtelingen, zoals Oeganda en Kenia, is het optimisme over de integratie van vluchtelingen en de positieve impact ervan het grootst.

Integreren

Gemiddeld de helft gelooft dat vluchtelingen kunnen integreren en toegang moeten krijgen tot hun volledige recht op onderwijs. Bijna evenveel mensen steunen volledige toegang tot gezondheidszorg en banen. En bijna driekwart vindt ook dat vluchtelingenfamilies herenigd moeten kunnen worden in het land van asiel.

Toch blijkt in sommige grote gastlanden en westerse landen een minder positieve houding, met onder meer bezorgdheid over het vermogen van vluchtelingen om te integreren. Ongeveer een derde daar vindt dat vluchtelingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de arbeidsmarkt, economie en cultuur, maar een even grote groep denkt precies het tegenovergestelde. Uit het onderzoek komt ook bezorgdheid naar voren over de impact van vluchtelingen op de nationale veiligheid en openbare diensten, met name in landen met een grote vluchtelingenpopulatie.

Het bekendste vluchtelingenstel ter wereld met kind

Luisteren

“Het is essentieel om te luisteren naar de publieke perceptie over vluchtelingen en die te begrijpen – zowel de positieve als de negatieve: de vrijgevigheid, maar ook de bezorgdheden en angsten”, zegt Didier Truchot, voorzitter en oprichter van Ipsos. “Dit is ook een oproep tot actie voor ons allemaal, inclusief het bedrijfsleven, dat kan helpen door vluchtelingen in dienst te nemen en op te leiden om hun integratie in het gastland te ondersteunen.”

Ondanks de bezorgdheden en scepsis ondernemen veel mensen actie om vluchtelingen te steunen. Een derde van de respondenten zegt op de een of andere manier geholpen te hebben, door te doneren bijvoorbeeld of door hun steun uit te spreken op sociale media. Ruim een derde van de respondenten vindt ook dat er meer internationale hulp nodig is voor de landen die vluchtelingen opvangen – momenteel woont driekwart van de vluchtelingen in lage- en middeninkomenslanden.

 

 

Bemoedigend teken

“Tegenwoordig horen we vooral veel over hoe we vluchtelingen buiten kunnen houden, en populisten geven hen de schuld van de kwalen van de samenleving”, zegt Dominique Hyde, directeur Externe Betrekkingen van de UNHCR. “Maar dit onderzoek herinnert ons dat er een stabiele onderstroom aan steun bestaat voor het recht om veiligheid op te zoeken. Dat is een bemoedigend teken van hoop in een soms donkere wereld.”

“Toch moeten we meer doen om de sceptici uit te leggen waarom vluchtelingen moeten worden verwelkomd en niet mogen worden uitgesloten”, zegt Hyde. “De erosie van het vertrouwen en de empathie van de bevolking is een enorme barrière voor het creëren van een veilige en gastvrije omgeving voor vluchtelingen.”