VN-rapport: 1,4 miljard kinderen wereldwijd moeten het doen zonder sociaal vangnet

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 20 februari 2024 ~ 05:24 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: Publiek domein

  • VN-rapport: 1,4 miljard kinderen hebben onvoldoende sociale bescherming, zoals kinderbijslag
  • In lage-inkomenslanden minder dan één op de tien kinderen toegang tot kinderbijslagen
  • Maakt hen kwetsbaar voor ziekten, slechte voeding, gebrek aan onderwijs en armoede.

 

-Brussel- Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties moeten 1,4 miljard kinderen over de hele wereld het doen zonder enige vorm van sociale bescherming, zoals kinderbijslag. Dat maakt hen kwetsbaar voor ziekten, slechte voeding en armoede.

Het rapport, samengesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), het VN-kinderfonds Unicef en de Britse ngo Save the Children stelt dat in lage-inkomenslanden minder dan één op de tien kinderen toegang heeft tot kinderbijslagen. In hoog-inkomenslanden is die dekking een pak hoger.

“Wereldwijd leven 333 miljoen kinderen in extreme armoede, dat betekent dat ze moeten rondkomen met omgerekend minder dan 2,15 dollar per dag”, zegt Natalia Winder Rossi, directeur Sociaal Beleid bij Unicef. Dat betekent dat de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN voor armoede onmogelijk kunnen gehaald onder een business-as-usual-scenario. “Dat is onacceptabel”, benadrukt Rossi de ernst van de situatie. Lees verder onder de afbeelding>

Bij gebrek aan een bed……

 

“Kinderarmoede is een beleidskeuze”

Het beëindigen van kinderarmoede is volgens haar namelijk een kwestie van prioriteiten stellen in het beleid. In de strijd tegen armoede is het uitbreiden van de sociale bescherming van kinderen cruciaal.

In het rapport wordt benadrukt dat de kinderbijslag een cruciale vorm van sociale bescherming is, bedoeld om het welzijn van kinderen op lange termijn te bevorderen. Deze bijslagen, in de vorm van rechtstreekse steun of belastingvoordelen, geven kinderen die opgroeien in kwetsbare gezinnen ook een betere toegang tot gezondheidszorg, voeding, kwalitatief onderwijs, water en sanitaire voorzieningen.

Over heel de wereld is de toegang tot kinderbijslagen wel lichtjes toegenomen, de voorbije 14 jaar, van 20 procent in 2009 tot 28.1 procent in 2023. Maar die vooruitgang is ongelijk verdeeld. In landen met lage inkomens blijven de dekkingsgraden zeer laag, met ongeveer 9 procent.

In landen met hoge inkomens kan 84.6 procent van de kinderen beschikken over een vorm van kinderbijslag. Opvallend: in landen die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatcrisis ligt de dekking gemiddeld een derde lager dan in landen waar de opwarming van de aarde op dit moment minder schade berokkend.

“Dit is een crisis voor de meer dan een miljard kinderen die geen kinderbijslag krijgen en voor de landen waar zij wonen”, Shahra Razavi, die de afdeling sociale bescherming bij de ILO leidt. “Er is dringend behoefte aan doeltreffend beleid om de sociale beschermingskloof te dichten.”