-Brussel- Maaltijden in ziekenhuizen bevatten vaak te weinig gezonde, plantaardige ingrediënten. In plaats van herstel te ondersteunen, kunnen ze de gezondheid ondermijnen, en ook nog eens het milieu schaden, stelt onderzoek in The Lancet.
Het onderzoek onder leiding van de Universiteit van Stanford nam het menu in verschillende Duitse ziekenhuizen en woonzorgcentra onder de loep. In alle instellingen bleven de maaltijden ernstig achter bij de aanbevolen dagelijkse inname van belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, kalium en vitamine B6.
Over het algemeen bevatten de menu’s te weinig plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten, en te veel geraffineerde granen, toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten.
Chronische ziekten
“Ongezonde diëten zijn een belangrijke oorzaak van chronische ziekten, en onze resultaten geven aan dat voedsel in zorginstellingen een gezondheidsrisico vormt bij langdurige consumptie”, zegt Nathalie Lambrecht van de Universiteit van Stanford. “Dat is met name bedenkelijk omdat zorginstellingen een voorbeeld zouden moeten zijn voor gezonde diëten. Bovendien stellen we vast dat hun voeding bijdraagt aan milieuvervuiling en klimaatverandering – wat ook de gezondheid bedreigt.”
Dierlijke voedingsmiddelen, met name rood vlees en zuivelproducten, droegen in grote mate bij aan negatieve milieueffecten zoals de uitstoot van broeikasgassen en watervervuiling.
De auteurs concluderen dat substantiële veranderingen in de foodservice in de gezondheidszorg essentieel zijn om zowel de gezondheid van mens als planeet te beschermen.
Oplossing
Het goede nieuws is dat beide problemen ook relatief makkelijk op te lossen zijn, en met dezelfde ingrepen: de overconsumptie van dierlijke voedingsmiddelen verminderen en het aanbod aan gezonde, plantaardige opties verhogen.
De onderzoekers pleiten daarom voor verplichte voedings- en duurzaamheidsnormen voor zorginstellingen – in combinatie met een regelmatige beoordeling van de voedselkwaliteit en de milieu-impact.
“Beleidsmakers en zorgverleners moeten dringend prioriteit geven aan voedselkwaliteit”, stellen de onderzoekers. “Ze moeten duidelijke normen vaststellen en bestaande datalacunes dichten die ertoe kunnen leiden dat maaltijden daadwerkelijk gezondheidsbevorderend zijn – zonder de planeet te schaden.”