Voedselbanken vrezen explosie armoede

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 25 augustus 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Franticek Krejci

-Rotterdam/Arnhem – Voedselbanken  zijn bang dat de armoede explosief stijgt, als het demissionaire kabinet geen extra maatregelen voor minima treft. Dat is de uitkomst van een gezamenlijke vergadering van voedselbanken eerder deze week.

De voedselbanken zien dat ze het afgelopen jaar steeds minder pakketten voor minima hoefden te maken. Dat komt door de overheidsmaatregelen van vorig jaar. Zaken als: energieplafond, energietoeslagen en een hoger minimumloon gaven verlichting. Die maatregelen zorgden ervoor dat mensen met een krappe beurs het hoofd boven water konden houden.

 

Een groot gedeelte van die financiële hulp van de overheid loopt aan het einde van dit jaar af. De energietoeslag van twee keer 190 euro en het energieplafond krijgen vooralsnog geen vervolg. Ook de hogere zorgtoeslag houdt na 31 december op.

“Iedereen houdt zijn hart vast”, laat voedselbankwoordvoerder Van der Sluis weten. “Als er niets gebeurt, verwachten wij dat de armoede snel toeneemt.”

Die verwachting komt overeen met een rapport van het CPB van vorige week. Dat voorspelde dat in 2024 zo’n 1 miljoen Nederlanders in armoede leeft. Dat is gelijk aan één op de zeventien mensen. Dat het aantal arme Nederlanders stijgt, komt door de oplopende prijzen. Demissionair minister Carola Schouten van Armoedebeleid zei dat het kabinet maatregelen moet nemen.