Voetbal: Vaticaan mengt zich in super-liga discussie

Leestijd: < 1 minuut

Vaticaankrant: Met een Super-Liga verliest het voetbal

Donderdag 22 april 2021-08:11- Bron: KNA-Foto: PB
  -Vaticaanstad- Ook het Vaticaan mengt zich in de discussie rond de nieuwe voetbal Super-liga bij monde van haar eigen dagblad ‘Osservatore Romano’. De krant, spreekbuis van de Paus, heeft de plannen voor een Europese voetbalsuperliga flink bekritiseerd. “In de Superliga van de rijken verliest de sport”, aldus het commentaar van de krant.

“Geld, te veel geld, leidt alleen maar tot een totale afbraak van de sport”, schrijft Gaetano Vallini, redacteur van de Pauselijke krant en geeft daarmee ongetwijfeld de mening van de Paus weer (een zeer groot voetballiefhebber). Voor ettelijke clubs, dat heeft de pandemie laten zien, zijn de fans in de stadions alleen nog maar plankvulling en bijzaak. Het grote geld komt binnen via televisierechten en verkoop van spelers. In dat opzicht zijn de plannen van enkele rijke clubs in Spanje, Italië en Engeland slechts het cynisch gevolg van een al langere tijd bestaand verval van het voetbal. Het voetbal is vervallen aan de terreur van Pay-TV.

De commentator adviseert fans om hun clubs met opzegging van hun lidmaatschap te dreigen en de tv uit te zetten. Gelijktijdig prijst hij de aanhangers, die bij nederlagen op dezelfde wijze meeleven als bij overwinningen: “Geld kan met handen geteld worden; het is koud en kil, vult emotieloze balansen en bankrekeningen. Dromen daarentegen zijn machtiger, scherpen de fantasie, veroorzaken emoties, voeden hoop.”

Inmiddels is bekend geworden, dat door terugtrekking van met name Engelse clubs, het plan van tafel is.