-Riyadh- Het Koninkrijk Saoedi Arabië geldt als streng Islamitisch en hoeder van de Islam met heilige plaatsen als Mekka en Medina.
Reputatie
Het land had tot voor kort geen al te beste reputatie waar het ging om de omgang met Christenen en niet-gelovigen. Saoedi-Arabië staat op de 18e plaats van Open Doors’ lijst van Christenvervolgingen. Volgens Open Doors worden Christenen in Saoedi-Arabië regelmatig verbaal en fysiek aangevallen. Zij mogen niet over hun geloof spreken op straffe van deportatie. Moslims die tot het Christendom zijn overgetreden moeten hun geloof achter de voordeur belijden.
Sharia
Ronaldo voelt ook de beperkingen van de sharia (islamitisch religieuze wetgeving red.): hij woont ongehuwd samen met zijn partner en dat is verboden, maar de heersers van het fundamentalistische Islamitische Koninkrijk hebben voor hem een uitzondering gemaakt op deze sharia-regel.
Want sinds 23 januari 2015 is Salman bin Abdoel Aziz als Saoed (1935) de Koning van Saoedi-Arabië, een gematigd Moslim die vanwege zijn leeftijd en gezondheid de dagelijkse leiding feitelijk heeft overgedragen aan zijn zoon, de 37-jarige Mohammad bin Salman al-Saoed. Een jonge Kroonprins die in het Westen studeerde en als zeer liberaal bekend staat.
Tolerante en gematigde Islam
Na zijn benoeming tot Kroonprins drukte Mohammad snel zijn stempel op het openbaar leven. Hij kondigde in oktober 2017 aan dat hij het Koninkrijk op het spoor van de tolerante en gematigde Islam wil zetten. Ook kondigde hij aan dat vrouwen voortaan auto mogen rijden, wat in Saoedi-Arabië tot dan toe streng verboden was. Ook liet hij de bioscopen en theaters toe. Omroepen mogen popmuziek uitzenden en de religieuze politie treedt nauwelijks nog op wanneer er bijeenkomsten zijn van anders-gelovigen.
De Kroonprins is een groot voetballiefhebber en dat verklaart ook de vele aankopen van westerse voetballers die in de Arabische Liga meespelen, waaronder de topspeler Ronaldo uit Portugal, een toegewijd Rooms-Katholiek.
Doelpunt
Christiano Ronaldo speelt voor de voetbalclub Al-Nassr. In de halve finale van de Arabische Liga een paar dagen geleden, zette hij in de 98e minuut van de extra tijd een strafschop om in het beslissende winnende doelpunt, waardoor zijn nieuwe voetbalclub toetrad tot de competitie.
Ronaldo reageerde op het winnende doelpunt met een kruisteken, dat op de Saoedische TV live en in de herhalingen te zien was (zie video hieronder). Het feit dat de Saoedische TV geen censuur toe heeft gepast op het slaan van een kruis, is veelzeggend. De Kroonprins beslist in Saoedi-Arabië wat wel en niet mag worden uitgezonden. Het kruisteken kan de voetbalminnende Kroonprins en miljoenen kijkers niet ontgaan zijn.
Ronaldo with his amazing technique 🤩⚡️ pic.twitter.com/mr9iBFvJXq
— AlNassr FC (@AlNassrFC_EN) August 9, 2023