Volgende Bisschoppensynode herfst 2022

Leestijd: < 1 minuut

Thema Synode nog onbekend

-Vaticaanstad- (KNA) De volgende grote en algemene Bisschoppensynode in Rome zal in de herfst van 2022 plaats vinden; het thema is nog niet bekend.

Het Vaticaan deelt mee dat de Synoderaad hiertoe heeft besloten op de laatste vergadering begin februari van dit jaar in het Vaticaan. Gelijktijdig heeft het gremium de Paus drie mogelijke Synode-thema’s voorgelegd, waarover Franciscus kan beslissen.

De lange aanloop naar een grote Synode is volgens het gremium noodzakelijk vanwege de uitvoerige en langdurige voorbereidingen, om een zo groot mogelijke deelname mogelijk te maken. Een grote deelname van gelovigen en experts is een hoofdpunt, die Paus Franciscus in 2018 verlangde, om tot wijziging van de Synode te komen.

Tijdens de twee-daagse ontmoeting van de Raad, welke op 6 en 7 februari in het Vaticaan werd gehouden, ging het onder andere over de vormgeving en uitvoering van de Jeugdsynode van oktober 2018.

Als vertegenwoordiger voor Azië werd de Aartsbisschop van Karachi, Kardinaal Joseph Coutts, tot opvolger van Kardinaal Luis Antonio Tagle benoemd. Tagle trad vorige week woensdag in zijn nieuwe functie als leider van de Congregatie voor de Missie in Rome aan.

De Raad van het Generaal-secretariaat van de Bisschoppensynode is haar belangrijkste gremium. De 21 leden worden grotendeels uit leden van de laatste grote Synode gekozen; sommigen worden door de Paus persoonlijk benoemt, anderen zijn vanwege hun ambt lid. De huidige Raad werd door de leden van de Jeugdsynode in oktober 2018 gekozen; de Amazone-Synode 2019 was een buitengewone Synode.

.