Vrijdag 24 februari Nationale gebedsviering voor Oekraïne, zonder NL-RK-kerk

Leestijd: 2 minuten

Live 09.15 uur NPO 2

Donderdag 23 februari 2023 – 11:09 uur – Bron: Redactie Kerk/EO – Beeld: Publiek domein
 -Utrecht- Deze week is het precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Verwoestingen, talloze doden, miljoenen Oekraïners op de vlucht en bijna 100.000 vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen in de hoop op een betere toekomst. Lees verder onder de reclame>

KRO-NCRV en EO verzorgen, in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland en de Oekraïense gemeenschap in Nederland, morgenochtend live vanuit de Utrechtse Domkerk de Nationale gebedsviering: vrede voor Oekraïne. De viering in de Domkerk staat in het teken van het ontsteken van het licht in de duisternis en het levend houden van de hoop. Naast de gebedsviering wordt er in vele PKN-Kerken in het ganse land gebeden voor vrede in Oekraïne. De dienst is zowel in het Nederlands als Oekraïens te volgen via NPO 2.

Voorgangers in de viering zijn dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, Priester Mykola Butsiak van de Grieks-Katholieke parochie in Utrecht en ds. Sonja van der Meulen, predikante van de doopsgezinde gemeente in Leiden en de doopsgezinde vertegenwoordiger in de Raad van Kerken.

Deze gebedsviering is de opmaat naar de stille tocht die vanaf 10.00 uur vanaf de Domkerk plaatsvindt.

De Raad van Kerken in Nederland roept, in navolging van de Kerkleiders van Oekraïne, lokale parochies, gemeentes en geloofsgemeenschappen op om in het weekend van 25 en 26 februari in het bijzonder te bidden voor vrede in Oekraïne en zo mogelijk daarbij ook Oekraïense vluchtelingen te betrekken.

RK-kerk Nederland afwezig

De Rooms-Katholieke Bisdommen in Nederland nemen deel aan een Eucharistische ketting die de komende weken door Europa zal gaan om te bidden voor vrede voor Oekraïne. Daartoe zal er in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht op 17 maart een Eucharistieviering zijn met aansluitend stil gebed bij de aanbidding van het Heilig Sacrament, aanvang 19.00 uur. Tijdens deze viering zullen ook Oekraïners zingen en zal de Priester van de Oekraïens Katholieke Kerk in ons land deelnemen.

Nationale gebedsviering voor vrede in Oekraïne is te zien op vrijdag 24 februari bij KRO-NCRV en EO, om 09.15 uur op NPO 2.