VS Bisschoppen doen oproep aan Trump: “stop de executies”

Leestijd: < 1 minuut

-Washington- (1010WINS)  Na alweer een executie van een geïnterneerde in een staatsgevangenis in de VS, eisen de Katholieke Bisschoppen van President Donald Trump een onmiddellijke stop op executies.

In plaats van de doodstraf af te schaffen zoals al meermaals was gevraagd, heeft de regering het aantal executies zelfs opgevoerd in de aanloop naar de verkiezingen, aldus de verklaring van de Bisschoppen. In juli werden drie gevangenen door middel van een injectie met dodelijk gif omgebracht, de afgelopen week twee. Twee nieuwe executies staan voor september op de agenda. Vorige week liet het ministerie van Justitie, zonder rekening te houden met de protesten van kerken en mensenrechtenorganisaties Lezmond Mitchell executeren, de enige Indiaan in een VS-dodencel.

De 38-jarige Indiaan had in 2001 met een medepleger bij een roofoverval in Arizona een 63-jarige vrouw en haar 9-jarige kleinkind vermoord. Het in 2003 uitgesproken doodvonnis was omstreden, omdat wettelijk hiervoor toestemming van de soevereine natie van de Navajo-inwoners noodzakelijk is. Het strafbare feit werd gepleegd op het land van de Navajos, waartoe Mitchell behoorde.

Minister van Justitie William Barr, een Katholiek, had op verzoek van President Donald Trump erop aangedrongen, de sinds 2003 uitgestelde executie volgens nationaal recht toch uit te voeren. Het Hoogste gerechtshof bevestigde de regeringsbeslissing in juli. De Katholieke kerk heeft zich nadrukkelijk voor een voortzetting van het moratorium ingezet.