VS-Republikein Matt Shea en zijn Kruistocht tegen de Islam

Leestijd: 3 minuten

Strijden voor God
door Thomas Spang

-Washington- Matt Shea maakt bepaald geen geheim van zijn bedoelingen. De Republikein is openlijk bezig met de voorbereidingen voor een gewapend treffen tussen Amerikaanse Christenen en zogenaamde Moslim-terroristen.

Hij brengt video’s in omloop, waarij potentiële recruten enthousiast gemaakt worden, in een ‘Bijbelse oorlog’ te trekken. Shea is niet zo maar een fanaticus of fantast. De 45-jarige zit sinds 2009 als afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Washington.

Met in het achterhoofd de aanvallen van blanke racisten op scholen, Kerken en winkelcentra toont het
‘fenomeen Shea’ aan hoe snel het extreem nationalisme bij de Republikeinen aan een opmars bezig is.

Mede-aanjager van de populariteit van Shea is de Engelse krant ‘Guardian’. Dit Engelse dagblad publiceerde onder andere een brief van Shea, waarin aangetoond wordt hoe Shea ‘in elkaar steekt’.Bij de brieven en documenten hoort ook een briefwisseling uit juli 2016 tussen hem en Patrick Caughran. De laatste is de oprichter van ‘Teams Rugged’, een organisatie die jongeren leert hoe je met wapens om moet gaan.

Op video’s van deze groepering zijn jonge mannen te zien tijdens paramilitaire oefeningen in de bossen. Caughran nam contact op met Shea, en vroeg hem, een link naar de Facebook-pagina van het ‘Team
Rugged’ te maken. In zijn mails aan Shea beschrijft Caughran uitvoerig de doelen die de groep nastreeft.

Hun leden zullen “tegen een van de meest barbaarse vijanden moeten vechten, die in ons land (Amerika red.) binnendringt, de Moslim Terroristen”. Hij verwijst naar Bijbelteksten met als thema oorlogsvoering, waarin de nakomelingen worden voorbereid op een oorlog – “en wel in Gods naam en met zijn Zegen”.

Delen van deze Bijbeluitleg komen van John Weaver, een Priester uit Georgia, die volgens de  ‘Organisation Southern Poverty Law Center’ (SPLC) een “groot voorstander van onderricht aan Christenen voor een gewapend treffen met Moslims” is.

In oktober 2018 liet Shea volgens onderzoek door ‘Guardian’ onder de titel “Bijbelse beginselen voor een oorlog” een zogenaamd manifest verspreiden, dat zich als een handleiding voor een theocratische staatsgreep laat lezen. Shea ontkende dit laatste echter tegenover de krant. Het zou slechts gaan om “aantekeningen voor een preek”.

Volgens ‘Guardian’ trad Shea in 2018 tijdens een “God-and-Country”-bijeenkomst op, waar hij de aanwezigen waarschuwde voor een op handen zijnde burgeroorlog, terwijl een medestrijder de mensen opriep zich te bewapenen. Daarbij dient ook te worden opgemerkt, dat Shea tevens mede-oprichter van ‘ACT! for America’ hoort, een anti-islamitische organisatie, die door SPLC als haatzaaigroep wordt bestempeld.

Tot de mensen die al jaren kritiek uiten op de strijder Shea hoort ook partijgenoot Ozzie Knezovich. Hij is
Sheriff in Shea’s kiesdistrict Spokane County. Als men Shea’s uitingen en zijn sympathie voor groepen zoals ‘Team Rugged’ beziet, citeert de ‘Guardian’, krijg je de indruk, “als wil men terugkeren naar het concept van de Hitlerjugend”. Er zijn grenzen, die wij nooit mogen overschrijden.

Shea, die in Bosnië, Irak en Kuweit als soldaat van de US-Army diende, geldt al heel lang als onberekenbaar en agressief. Een meerdere zou hem in het verleden tijdens een woede-aanval een keer de wapens  afgenomen hebben. Ook heeft Shea in de plaats Rage een keer een automobilist met een pistool bedreigd. Zijn vrouw liet zich van hem scheiden, vanwege regelmatig fysiek geweld en haar als ‘zijn eigendom’ beschouwde.

Sheas instelling is voor steeds meer mensen binnen zijn partij niet langer acceptabel. In april verloor hij het voorzitterschap van de Republikeinse Parlementscommissie, die onderzoek doet naar geweld tegen religieuze minderheden. Nu start het parlement een onderzoek naar zijn contacten met de gewelddadige extreemrechtse scene.

Foto: publiek domein