VS-Senator: FBI mobilisatie tegen traditionalistische ‘katholieken’

Leestijd: 3 minuten

BESPIONEREN VAN TRADITIONALISTISCHE ‘KATHOLIEKEN’

Vrijdag 8 december 2023 – 11:04 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS/ADN – Beeld: Publiek domein

-Washington- De Amerikaanse Senator Josh Hawley voerde deze week een heftige woordenwisseling met FBI-directeur Christopher Wray na de publicatie van een rapport waaruit blijkt dat politieonderzoeken naar traditionalistische ‘katholieken’ mogelijk groter zijn dan FBI-functionarissen beweren. Lees verder onder de reclame>

 

“Wij weten nu dat FBI-agenten een Priester en een koordirigent hebben benaderd met de vraag om verslag uit te brengen over het gedrag en uitlatingen van behoudende parochianen”, vertelde Hawley aan Wray tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie voor Justitie. Deze hoorzitting volgt op de presentatie van een rapport afgelopen maandag aan de commissie met de resultaten van een onderzoek dat een maand heeft geduurd naar het lekken van een interne FBI-memo. Daarin wordt gesproken over het volgen en onderzoeken van zich Katholiek noemende personen, als mogelijke binnenlandse terroristen.

‘Mijn God, directeur, dit is een van de meest schandalige aanvallen: u heeft uw divisie, de machtigste politiedivisie ter wereld, gemobiliseerd tegen traditionalistische ‘katholieken’… en u hebt ons zojuist verteld dat u geen enkele persoon heeft ontslagen. ‘ zei Hawley.

Wray maakte ruzie met Hawley en zei dat hij twee verschillende dingen door elkaar haalde: de memo die het FBI-kantoor in Richmond sindsdien heeft ingetrokken en een afzonderlijk onderzoek naar een ‘katholieke’ man die molotovcocktails aan het hamsteren was en bedreigingen uitte. Met betrekking tot de memo gericht aan Katholieken zei Wray dat werknemers een berisping hebben gekregen.

Traditionalisten

Het nieuwe rapport verdiepte zich in de inspanningen van de FBI om onderzoek te doen naar traditionalistische ‘katholieken’ en de inmiddels ingetrokken Richmond FBI-memo waarin een verband wordt gelegd tussen zogenaamde radicale traditionalistische ‘katholieken’ en  extreemrechtse blanke nationalistische bewegingen. De memo suggereerde een “ontwikkeling van bronnen of groeperingen” binnen parochies die de Tridentijnse Mis aanhangen en binnen bepaalde traditionalistische groepen op internet.

Uit het rapport bleek dat de interne memo beschikbaar was gesteld aan andere onderzoeksafdelingen van de FBI, dat de FBI mogelijk nog steeds onderzoek doet naar het vermeende verband dat in de memo wordt genoemd en dat agenten een Priester en de leider van een Kerkkoor hebben ondervraagd.

Breed onderzoek

Hoewel FBI-functionarissen hebben betoogd dat dit probleem beperkt bleef tot één onderzoeksteam, bleek uit het rapport dat “de FBI plannen had voor een extern, FBI-breed onderzoek, gebaseerd op de memo van Richmond.”

Het rapport citeert een privé-interview dat de commissie heeft gehouden met Stanley Meador, speciaal agent van het Richmond FBI Field Office, waaruit bleek dat er discussies gaande zijn over een breder onderzoek.

Het onderzoek verwijst ook naar informatie die door een klokkenluider zijn onthuld over FBI-agenten die een Priester en een koordirigent hebben geïnterviewd in een Kerk die verbonden is met de omstreden Pius X beweging in Richmond.

“De interviews hebben plaatsgevonden in november en december 2022, op hetzelfde moment dat de FBI-analisten begonnen met het opstellen van de memo”, aldus het rapport. “Deze informatie, die de FBI heeft geweigerd openbaar te maken, bevestigt dat de FBI rechtstreeks met Katholieke geestelijken en medewerkers heeft gecommuniceerd over parochianen die hun geloof belijden in een behoudende vorm.”

In een verklaring aan Amerikaanse media betwistte de FBI de bewering in het rapport en zei dat de Priester en de koordirecteur waren geïnterviewd “door FBI Richmond tijdens een onderzoek naar een persoon die met geweld dreigde en die sindsdien is gearresteerd.”

“Elke stelling dat de FBI zich op Katholieken richt, is onwaar”, aldus de verklaring. “Wij hebben herhaaldelijk verklaard dat het inlichtingenonderzoek dat door een FBI-regiokantoor was opgesteld niet voldeed aan de strenge normen van de FBI en snel uit de FBI-systemen werd verwijderd. Uit een intern onderzoek door de FBI is gebleken dat er geen kwade bedoelingen waren om Katholieken of leden van een andere religie aan te vallen.

De commissie zegt echter in haar rapport dat de FBI “zich blijft verzetten tegen verschillende verzoeken van de commissie om transparantie en antwoorden.” Het rapport zegt dat de FBI “zo spoedig mogelijk actie moet ondernemen om het vertrouwen bij het publiek te herstellen”, en merkt op dat het FBI-kantoor in Richmond geen publieke excuses heeft aangeboden of werknemers heeft ontslagen die betrokken waren bij het opstellen van de memo. Zie ook onderstaande video van de zitting.