Weekeinde gesprek: Antoine Bodar & Herman Verbeek (video)

Leestijd: 2 minuten

-VIDEOPAREL- Twee Priesters, allebei Rooms-Katholiek, maar hun meningen over kerk, samenleving en celibaat liggen mijlenver uit elkaar.

Zaterdag 29 januari 2021 16:59 Bron: NPS/ Foto: wiki/EMB

Wijlen Priester en politicus Herman Alphons Verbeek (Groningen 17 mei 1936- aldaar 1 februari 2013).Verbeek studeerde theologie en werd in 1963 tot Priester gewijd. Hij was van 6 september 1963 tot 28 augustus 1965 kapelaan te Joure. Tussen 1968 en 1973 was hij adviseur van het Bisdom Groningen. Hij was priester van het Bisdom Groningen, maar had sinds hij in 1969 de politiek inging geen kerkelijke functie meer. Hij kwam in 1999 openlijk in conflict met de toen net benoemde Groningse Bisschop Wim Eijk over diens opvattingen over (homo)seksualiteit, waarbij hij niet schuwde zelf als homoseksueel Priester in de publiciteit te komen.

Antonius Petrus Lambertus (Antoine) Bodar (‘s-Hertogenbosch, 28 december 1944). Hij is Rooms-Katholiek Priester, kunsthistoricus, auteur van boeken op het terrein van cultuur en kerk en hoogleraar.

Bodar was aanvankelijk bekend als presentator van radio- en televisie-programma’s, bij KRO, TROS en VPRO. Hij was daarna docent aan de Leidse Universiteit en hoogleraar in Tilburg. Bodar werd op latere leeftijd tot Priester gewijd en bleef daarna als maker van eigen programma’s en als gast in die van anderen optreden op radio en televisie. Hij heeft talrijke boeken op zijn naam staan en heeft de bijnaam ‘de TV-Priester van Nederland’.

 

Klik op onderstaande video om het gesprek olv Rob Trip te aanschouwen>