Wereldjongerendag met de Paus

Leestijd: 3 minuten
Catechese door  Bisschoppen maar ook activiteiten zoals muziek, dans, theater en sporttoernooien en praten over Kerkvernieuwing
Dinsdag 01 augustus 2023 – 06:10 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/KRO – Beeld: Publiek domein

 -Lissabon- De internationale Wereldjongerendag (WJD) van de Rooms Katholieke Kerk begint vandaag in Lissabon. Honderdduizenden jonge pelgrims uit de ganse wereld worden in de hoofdstad van Portugal verwacht voor het zesdaagse geloofsfeest, waaronder naar schatting zo’n 1.000 uit Nederland. Paus Franciscus zal er ook zijn van woensdag tot en met zondag.

Aartsbisschop Manuel Clemente van Lissabon zal vanavond in een groot park de openingsmis van het grote evenement celebreren.

Ongeveer 600.000 jongeren en jongvolwassenen uit 184 landen hebben zich officieel geregistreerd als permanente deelnemers voor WJD, aldus de organisatoren. De meesten van hen komen uit Spanje, Italië, Frankrijk, Polen, de VS en het gastland Portugal. Voor de belangrijkste evenementen, zoals een avondgebed met Paus Franciscus op zaterdag en de slotmis op zondag in een park aan de oever van de rivier de Taag, verwachten de organisatoren een veel groter aantal gelovigen.

Vrijwilligers

De jongeren van over de hele wereld worden ondergebracht in gastgezinnen en  accommodaties in de Bisdommen Lissabon, Setubal en Santarem. Ongeveer 20.000 vrijwilligers uit 150 verschillende landen helpen mee om de grote bijeenkomst te organiseren.

Paus JP II

Paus Johannes Paulus II (1978-2005) stichtte de Wereldjongerendagen in 1985. Sindsdien worden deze afwisselend jaarlijks op kleinere schaal georganiseerd in de lokale Bisdommen en ongeveer om de drie jaar als grote wereldwijde bijeenkomst. De laatste bijeenkomst tot nu toe vond plaats in Panama in 2019. De Wereldjongerendag in Lissabon werd uitgesteld van 2022 naar 2023 vanwege de Coronapandemie.

Ontmoetingsdagen

Enkele duizenden jonge pelgrims zijn al enkele dagen in Portugal. In de aanloop naar de eigenlijke WJD namen zij deel aan zogenaamde ‘ontmoetingsdagen’ in verschillende Bisdommen en delen van het land. Het doel is dat de jonge deelnemers de cultuur en het dagelijks leven van het gastland leren kennen en in contact komen met anderen.

In Lissabon kunnen jonge Christenen van over de hele wereld deelnemen aan Missen en ontmoetingen met de Paus, korte spirituele impulsen in de vorm van catechese door  Bisschoppen en ook activiteiten zoals muziek, dans, theater en sporttoernooien. De Wereldjongerendag is echter ‘geen Katholiek Woodstock’, zegt de Hulpbisschop van Lissabon en toekomstig Kardinaal Americo Aguiar (49) in de aanloop naar het evenement tegen het Katholieke persagentschap KNA. Het belangrijkste is dat de jongeren als betere mensen huiswaarts keren, aldus de hoofdcoördinator van de WJD. Naast geloofservaringen voor de jonge Christenen noemt Aguiar milieukwesties, de gevolgen van de Coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en modernisering van de Kerk als prioritaire onderwerpen voor de bijeenkomst. “Het zal gaan over het bouwen van bruggen tussen verschillende religies en samenlevingen; maar ook over het meer humane model van economie waar Paus Franciscus toe oproept, dat gericht is op sociale rechtvaardigheid en niet alleen op groei.”

‘Maria stond op en ging haastig op weg’

Het officiële motto van de Wereldjongerendag is “Maria stond op en ging haastig op weg’. Maria is een rolmodel voor dynamische jongeren die niet onbeweeglijk voor de spiegel naar zichzelve kijken of ‘gevangen’ zitten in sociale netwerken, legde Paus Franciscus uit in zijn boodschap voor de bijeenkomst in Lissabon.

De Heilige Vader komt woensdag aan in de Portugese hoofdstad. Na de gebruikelijke ontmoetingen met vertegenwoordigers van politiek, Kerk en maatschappelijke organisaties van het land, op de eerste dag van de reis, zal de focus vanaf donderdag liggen op ontmoetingen met jongeren. Zo zal de Paus verschillende openluchtmissen vieren en ook een biechtgelegenheid bieden en lunchen met jongeren, aldus het programma.

Fatima

Franciscus zal zaterdagochtend doorbrengen in het Mariaheiligdom van Fatima. Dit ‘uitstapje’ naar het wereldberoemde bedevaartsoord, dat bijna 130 kilometer ten noorden van Lissabon ligt, is op verzoek van Paus Franciscus aan zijn reisschema toegevoegd. De Paus wil in Fatima de rozenkrans bidden met zieke (jonge) mensen en een gebed voor vrede houden.

Net als bij voorgaande Wereldjongerendagen zal een avondgebed op zaterdag en H. Mis met de Paus op zondagmorgen het grote evenement in Lissabon afsluiten. Beide vieringen vinden plaats in het Parque Tejo op de westelijke oever van de rivier de Tejo. De deelnemers zullen daar van zaterdag op zondag onder de sterrenhemel overnachten.