Wereldwijd nu 114 miljoen mensen op de vlucht

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 26 oktober 2023 -11:02 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: MariaBode
  • In drie maanden 4 miljoen mensen meer op de vlucht
  • Vooral conflicten en extreem weer als oorzaken
  • Cijfers van VN-Vluchtelingenorganisatie (Unhcr)

-Brussel- Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is rondt deze maand de kaap van 114 miljoen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Oorlog en extreem weer zijn de belangrijkste oorzaken voor de stijging.

Volgens de cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie (Unhcr) waren eind juni wereldwijd 110 miljoen mensen op de vlucht, een stijging met 1,6 miljoen ten opzichte van het begin van dit jaar. Maar in de voorbije drie maanden zijn nog eens 4 miljoen mensen hun huis moeten ontvluchten, waardoor het wereldwijde aantal vluchtelingen nu meer dan 114 miljoen bedraagt. En het conflict in het Midden-Oosten, dat op 7 oktober uitbrak, is nog niet meegerekend in die cijfers.

Oorlog, droogte en overstromingen

De belangrijkste oorzaken voor het hoge aantal vluchtelingen zijn de oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar. Daarbij kwamen nog een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië en een aanhoudende humanitaire crisis in Afghanistan.

“De focus van de wereld ligt nu terecht op de humanitaire catastrofe in Gaza”, zegt Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. “Maar wereldwijd escaleren of vertakken veel te veel conflicten, waardoor onschuldige levens worden vernietigd en mensen worden ontworteld.” Lees verder onder de afbeelding>

Vluchtelingen zijn van alle tijden. Aan Jozef verscheen in een droom een engel die hem beval om samen met Maria en het Kerstkind naar Egypte te vluchten. Daarmee kon hij ontsnappen aan de toorn van Herodes die in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger liet doden.

Helft blijft in eigen land

Opvallend: ruim de helft van alle vluchtelingen steekt nooit een internationale grens over. En wie dat wel doet, blijft meestal in de regio.

Een andere vaststelling is dat lage- en middeninkomenslanden onderdak boden aan driekwart van de vluchtelingen.

Wereldwijd werden in de eerste helft van dit jaar 1,6 miljoen nieuwe asielaanvragen ingediend. Er werden iets meer dan 404.000 vluchtelingen geregistreerd, meer dan het dubbele van dezelfde periode in 2022. Bijna 2,7 miljoen binnenlandse ontheemden keerden in dezelfde periode naar huis terug, meer dan het dubbele van het aantal in dezelfde periode in 2022.

De cijfers verschijnen in aanloop naar het tweede Global Refugee Forum (GRF), ‘s werelds grootste bijeenkomst over vluchtelingen, in het Zwitserse Genève van 13 tot 15 december