Werkloosheid neemt toe met 2000 per maand

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 21 april 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie binnenland/CBS/UWV Beeld: Publiek domein

-Heerlen- Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 2000 per maand.  UWV registreerde eind maart 158 duizend lopende WW-uitkeringen. Dat melden CBS en UWV.

In maart hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Voor de verschillende leeftijdsgroepen liep de ontwikkeling uiteen. Over het algemeen is de werkloosheid het hoogst bij jongeren van 15 tot 25 jaar. Onder hen nam de werkloosheid de afgelopen maanden toe, van 7,5 procent in december vorig jaar naar 8,0 procent in maart.

UWV: WW-uitkeringen in maart licht gestegen

Eind maart 2023 verstrekte UWV 158 duizend WW-uitkeringen. Dat is ruim 4 duizend meer dan een maand eerder (+2,8 procent). De toename is het grootst bij de sectoren detailhandel, groothandel en overige commerciële dienstverlening.