Wijwaterautomaat verovert Europa

Leestijd: 2 minuten
Niet alleen in Tsjechië, ook in Duitsland is de ‘Weihwasserspender’ een megasucces. (Foto EMB)
Zaterdag 27 februari 2021-09:41- Bron: KNA/Redactie kerk – Foto PB/EMB
Bonn/Praag- Steeds meer Europese kerken voeren de ‘wijwaterautomaat’i n, nu wegens Corona de wijwaterbakjes leeg moeten blijven. Ook in Tsjechië is de automaat een ware verkoophit.

Het Tsjechische model is uitgedacht en wordt verkocht door het familiebedrijf Benitier uit Bystrice pod Hostynem. Het kleine familiebedrijf heeft moeite om aan de vraag te kunnen voldoen. kernmarkt is naast Tsjechië ook Slowakije. De Duitstalige landen kennen al een aantal maanden een dergelijk apparaat en het lijkt een blijvertje te worden en zou de eeuwenoude wijwaterbakjes aan de muur wel eens definitief kunnen gaan vervangen. Tenslotte is er ook nog het euvel, genaamd: legionella. Een groeiend probleem in Europa.

Oorspronkelijk maakte het familiebedrijf Corona-scheidingswanden voor kassa-eenheden in supermarkten. Sinds september 2020 begon men na te denken over de wijwaterautomaat. “Men ontwierp een aantal prototypes en consulteerde daarbij diverse Priesters”, aldus meldt de regionale krant Denik.

Het apparaat kan volgens de handleiding drie-en-half liter wijwater opnemen, wat voldoende zou moeten zijn voor 10.000 gebruikers. Overtollig water vloeit terug in het apparaat, ja ook Tsjechen zijn zuunig. Het apparaat is duidelijk herkenbaar als wijwaterautomaat opdat gelovigen het niet abusievelijk verwisselen het desinfectiespray.