Winkels in Klazienaveen en Geleen gaan zaterdag gewoon open, lockdown of niet

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 11 januari 2022 07:56 – Bron: Redactie binnenland/ANP/ADN- Beeld: PB
 -Geleen/Klazienaveen- In de centra van twee katholieke plaatsen, het Limburgse Geleen en het Drentse Klazienaveen gaan zaterdag de winkels open, ook als de lockdown vrijdag wordt verlengd, waar het toch naar uit ziet. Dat schrijven ondernemers op hun Facebookpagina’s.

“Het is voor ons essentieel om nu open te gaan”, aldus de winkeliers, “anders gaan de deuren voorgoed dicht.” De winkeliers wijzen er op dat de besmettingen weer oplopen, terwijl de winkels gesloten zijn. Daaruit trekken zij de conclusie dat winkels en horeca geen gevaar vormen, want die waren dicht, zegt men tegenover het ANP.

Protest

De reacties op Facebook zijn bemoedigend voor de actievoerende winkels. “Word tijd, te gek voor woorden dit”, schrijft iemand. “Goed zo moedig zijn nu, dat is wat we nodig hebben. Jullie worden gesteund door de mensen… gooi open je deur!”, schrijft een ander. Mochten de coronamaatregelen na 14 januari verlengd worden, dan gooit een groep ondernemers in het Drentse Klazienaveen bij wijze van protest eveneens hun winkels open.

In Klazienaveen kondigde de lokale handelsvereniging Haveka aan de openstelling wel door te zetten. Voorzitter Harrie van der Velde bespreekt de actie morgen met burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen, waaronder Klazienaveen valt. “Als de lockdown wordt aangehouden, gaat de actie sowieso door.”

‘De rek is er uit’

Daarmee gaat Klazienaveen in de herhaling. Vorig jaar gooiden de winkeliers de deuren bij wijze van protest ook open. De actie duurde slechts een uur, omdat de burgemeester van Emmen zich gedwongen zag om te handhaven. Volgens Van der Velde is de actiebereidheid nog groter dan vorig jaar. “Vorig jaar haakten tachtig winkeliers aan. Voor zaterdag verwacht ik datzelfde aantal, zo niet meer.” De middenstanders zijn ‘schijtziek’ van de lockdown, vertelt hij. “Nog meer dan vorig jaar. Sommigen staan op omvallen. Een boete van 4000 euro maakt in hun ogen dan ook niets meer uit.”

Volgens Van der Velde valt er niet meer te onderhandelen en is er geen ruimte meer voor discussie. “De rek is er domweg uit, zegt hij op diverse regionale zenders.”