WJD 2023, het zit er op. De Paus en jongeren topfit

Leestijd: 2 minuten
1.5 miljoen jongeren trotseren hitte in het Parque Tejo
Zondag 06 augustus 2023 – 12:00 uur – Bron: Redactie Kerk/NPO – Beeld: WJD

 -Lissabon- Het zit er op. De Wereld Jongeren Dagen, het grootste jongerenevenement wereldwijd wordt vandaag afgesloten.

Hoogetepunt vandaag was de Eucharistieviering met de Paus als celebrant en anderhalf miljoen jongeren afkomstig uit alle delen van de wereld, met opmerkelijk minder deelnemers uit Polen dan verwacht.

De wereld zag een fitte Paus, weliswaar hier-en-daar nog van de rolstoel afhankelijk, maar geestelijk topfit, hij had er zin an, zullen wij maar zeggen. De temperatuur 41 graden. Gelovigen beschermen zich met paraplu’s of geïmproviseerde tenten tegen de brandende zon. Veel jongeren hadden de nacht doorgebracht in het park. De sfeer is zoals op een festival, met een Portugese priester-dj die plaatjes draaide. Later vandaag zal de Paus nog de 24.000 vrijwilligers bedanken die de organisatie in goede banen leidden. Omstreeks 19 uur verlaat hij Portugal en vliegt terug naar Rome.

Inclusief

De Paus riep op tot een Kerk die inclusief moet zijn, waar iedereen welkom is, of iedereen zich er ook welkom voelt is natuurlijk een ander verhaal. Hoe het ook zij, de Paus blijft strijden voor veranderingen en openingen en roept wederom op om naar de mensen toe te gaan. De 86-jarige Heilige Vader gaat door met het leggen van een fundament voor een nieuwe Kerk, ondanks felle tegenstand uit eigen gelederen.

Maar er is geen weg terug. Zijn opvolger zal kunnen bouwen aan een nieuwe Kerk op het door Paus Franciscus gelegde fundament. Dat zal geen eenvoudige taak worden, maar gelet op de komst van vele nieuwe Kardinalen in de laatste jaren, die vol achter de koers van deze Paus staan is er meer dan hoop alleen.

De volgende editie van de Wereldjongerendagen, in 2027, vindt plaats in Seoel. Dat werd vandaag aangekondigd. Ongeveer 11 procent van de 52 miljoen inwoners van Zuid-Korea verklaart zich Rooms-Katholiek.

In onderstaande video s van KRO-NCRV – Geloofsgesprek en de afsluitende Mis- een mooie terugblik op dit grootse evenement.

Afsluitende Mis klik H I E R

Geloofsgesprek WJD klik H I E R