WJD 2023: Kunstenaar maakte ‘Walk of shame’ voor Paus

Leestijd: 2 minuten
De loper van bankbiljetten. Beeld Emb -pictures
Vrijdag 04 augustus 2023 – 06:44 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Publiek domein

-Lissabon- De Portugese straatkunstenaar Bordalo II heeft een rode loper van uitvergrote bankbiljetten van vijfhonderd euro gemaakt. Dat is zijn manier van protesteren tegen de financiële steun van de Portugese regering aan het Pausbezoek.

De Paus mag zich verheugen over een grote toeloop van jongeren tijdens de WJD in Lissabon, maar niet iedereen kan het bezoek van Paus Franciscus aan de Wereldjongerendagen waarderen. Protestborden met kritiek op de misbruikschandalen in de Portugese Kerk werden al – vóór aankomst van de Paus- verwijderd. De actiegroep ‘This is our memorial’ hing de borden op en noemt de verwijdering censuur.

Biljetten van vijfhonderd euro

Oók Artur Bordalo, in Portugal beter bekend onder zijn artiestennaam Bordalo II, spreekt zich uit tegen het Pausbezoek. In Lissabon drong hij binnen in Parque Tejo, waar een grote overkapping met trappen is gebouwd, voor de openluchtmis van de Paus op zondag 6 augustus. De kunstenaar maakte uitvergrote biljetten van vijfhonderd euro in plastic. Daarmee vormde hij een rode loper die tot aan het spreekgestoelte liep. Bordalo II maakte er een kortstondige protestactie van. De ‘loper’ is inmiddels verwijderd.

De kunstenaar en politiek activist hekelt de kosten van het Pausbezoek: (161 miljoen euro, waarvan de Portugese staat 30 miljoen dokt). “In een seculier land, waar steeds meer mensen in armoede vervallen, worden miljoenen publiek geld geïnvesteerd in het Pausbezoek”, schrijft de kunstenaar op zijn Instagrampagina.

Burgemeester

Hij is niet de enige die vraagtekens plaatst bij de hoge kosten. Voor hem lieten opvallend veel rechtse politici en publieke figuren hun onvrede horen over de geldelijke gulheid van de Portugese overheid. Pikant detail daarbij is dat Carlos Moedas, de burgemeester van Lissabon, zijn toestemming gaf voor de protestactie.

Bordalo is een bekende Portugese kunstenaar en activist, hij heeft de bijnaam: ‘ afvalkunstenaar’. Hij verzamelt oud ijzer, hout en plastic om daar kunstobjecten van te maken. Op die manier wil hij het publiek de ogen openen voor de enorme afvalberg die consumenten produceren. Uit het afval maakt de kunstenaar afbeeldingen van onder andere dieren en bloemen.

Wanneer het gaat om verkwisting van grondstoffen en groeiende afvalbergen kunnen deze Paus en Bordalo prima door één deur. Financieel wordt het wat lastiger…