WJD: Portugezen halen billboard weg dat misbruik in RK Kerk aankaart

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 02 augustus 2023 – 19:00 uur – Bron: Redactie Kerk/Euronews – Beeld: Publiek domein

 -Lissabon- Billboards met als thema seksueel misbruik in de Portugese RK-Kerk zijn weggehaald in Lissabon en andere Portugese steden. Dat meldt de campagnegroep This Is Our Memorial op haar website.

Paus Franciscus is in Lissabon om de Wereld Jongeren Dagen (WJD) bij te wonen, een initiatief van wijlen Paus Johannes Paulus II om Katholieke jongeren uit de hele wereld, elke drie jaar, met elkaar in contact te brengen. Het evenement duurt een week.

Maar er hangt een donkere wolk boven het evenement. Een schokkend rapport van een onafhankelijke commissie inzake seksueel misbruik in de Portugese RK-Kerk: minstens 4.815 minderjarigen zijn in de afgelopen zeventig jaar in Portugal seksueel misbruikt door leken of geestelijken in de Portugese Kerk. Bij de presentatie van het rapport voegde de commissie aan de cijfers toe dat het wellicht slechts het topje van de ijsberg is.

Drie billboards

In de dagen voor de aankomst van de Heilige Vader werden drie billboards geplaatst om het misbruik onder de aandacht te brengen. Een van de drie hangt ter hoogte van Almirante Reis, een van Lissabons langste en drukste straten. ‘4.800+ kinderen mishandeld door de Rooms Katholieke Kerk in Portugal’, staat erop, met 4.815 stippen die elk een slachtoffer vertegenwoordigen.

Een ander billboard hing in de gemeente Oeiras, waar bijeenkomsten rond de World Youth Day plaatsvinden. Dat billboard is verwijderd, stelt This Is Our Memorial, de actiegroep die het project op poten zette. De actiegroep noemt de verwijdering van het bord regelrechte censuur.

“Niets kan het trauma van de 4.815 slachtoffers herstellen”, schrijft This Is Our Memorial op haar website. “Wat wij wel kunnen doen is hen herdenken. Hen een stem geven. Opdat zoiets nooit meer kan gebeuren.”

Herdenkingsteken?

De leiding van de Rooms Katholieke Kerk in Portugal had toegezegd een herdenkingsmonument voor de misbruikslachtoffers te plaatsen in de week van de WJD. Maar omdat de Kerk en juristen zich nog moeten buigen over het rapport is de plaatsing van een monument uitgesteld, aldus de Kerkleiding.

Ontmoeting met slachtoffers

Paus zei tijdens een Eucharistieviering in Lissabon dat de Kerk “nederige en voortdrijvende zuivering” nodig heeft, en dat zij altijd luistert naar de slachtoffers. Om die woorden ook kracht bij te zetten, heeft de Paus dertien slachtoffers ontvangen.

De paus ontmoette de slachtoffers op de ambassade van het Vaticaan in Lissabon. Volgens een verklaring van het Vaticaan gebeurde dat in een “atmosfeer waarin intensief werd geluisterd” en duurde de ontmoeting meer dan een uur.

Tijdens een toespraak tegenover geestelijken zei paus Franciscus dat de schandalen rond seksueel misbruik de kerk hadden “ontsierd” en dat ze “teleurstelling en woede” hadden veroorzaakt. Hij riep de geestelijke leiders op om te luisteren naar “de pijnkreet van slachtoffers”.