Zaligspreking voor Pools gezin ( 9 personen)

Leestijd: 2 minuten
Het ongeboren kind van de Ulma-martelaarsfamilie werd niet gedoopt maar stierf voor het geloof – Zal dit naamloze Ulma-kind de Patroonheilige van de ongeboren kinderen worden? – Zaligverklaring op 10 september 2023
Donderdag 16 februari 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/VN – Beeld: Publiek domein
 -Przemysl (Pl)- Een boer, zijn (zeven maanden zwangere) vrouw en hun zes kinderen van anderhalf tot acht jaar (zie foto) zullen Zalig worden gesproken, dat heeft Paus Franciscus besloten, aldus het Poolse Aartsbisdom Przemysl. 

De negen leden van de familie Ulma die in 1944 door de Duitse bezettingspolitie in Polen zijn vermoord, worden op 10 september Zalig gesproken. De boer Jozef Ulma en zijn gezin  hadden op hun boerderij Joden verborgen voor de Duitse bezetter en waren naar aanleiding daarvan allemaal gefusilleerd.

Het hoofd van het Vaticaanse Dicasterie voor Heiligverklaringen, Curie-kardinaal Marcello Semeraro, zal de Mis bij gelegenheid van de Zaligverklaring celebreren in de voormalige woonplaats van de Ulmas, het dorp Markowa. In december erkende Franciscus het martelaarschap van het echtpaar Ulma en hun zeven kinderen. Niets stond een Zaligverklaring meer in de weg.

Verraad

Anderhalf jaar lang verborg het gezin acht joden op hun boerderij, om hen zo te beschermen tegen deportatie naar een nazi-vernietigingskamp. Een man uit een naburig stadje zou de Joden hebben verraden. Na een inval door de nazi-bezetter en de plaatselijke politie werden eerst de acht Joden omgebracht, daarna de familie Ulma.

De familie Ulma wordt in Polen beschouwd als een toonbeeld van hulp aan Joden tijdens de Duitse bezetting. In 2016 opende President  Duda het ‘Familie Ulma Museum’ in Markowa als eerbetoon voor alle Polen die Joden van de Holocaust hebben gered of een poging daartoe deden.

Nationale herdenkingsdag

Sinds 2018 is 24 maart, de dag van de moord op de familie Ulma,  een nationale herdenkingsdag voor alle Poolse redders van Joden. Het Israëlische herdenkingsoord Yad Vashem kende de Ulmas in 1995 de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ toe. Het Aartsbisdom startte reeds in 2003 het Zaligverklaringsproces voor de familie, dat onder wijlen Paus Benedictus XVI weinig aandacht kreeg.

Tot nu toe heeft de staat Israël maar liefst 7.200 Polen geëerd als “Rechtvaardige onder de Volkeren” voor het redden van Joden. Daarmee is Polen, wereldwijd, koploper in het aantal eringen vanuit Israël.