Zelenski: “Geen boodschap aan vredesvoorstel Paus”

Leestijd: 2 minuten

Verhouding Oekraïne-Vaticaan worden er niet beter op na oproep Paus

Maandag 11 maart 2024 ~ 00:29 uur ~ Bron: Redactie Kerk/SRF/ADN ~ Beeld: Publiek domein/

-Vaticaanstad/Kiev- Paus Franciscus blijft de wereld verbazen. Gisteren stelde de Paus een onderhandelingsvoorstel voor vrede in Oekraïne voor. De Oekraïense president Zelenski hoefde er niet lang over na te denken en wees de oproep van Paus Franciscus, over vredesonderhandelingen met Rusland, resoluut af. Wereldwijd zorgde de oproep van de Paus voor veel gefronste wenkbrauwen.

De kerk is bij de mensen, zei Zelenski zondag op TV. “En niet tweeënhalfduizend kilometer verder, ergens, om virtueel te bemiddelen tussen iemand die wil leven en iemand die je wil vernietigen”, aldus president Zelenski.

“Toen Rusland op 24 februari deze oorlog begon, stonden alle Oekraïners op om zich te verdedigen. Christenen, moslims, joden, allemaal”, zei Zelenski. Hij dankte iedere Oekraïense geestelijke die actief is bij het leger. “Zij stonden op de voorste rij, zij beschermden het leven en de mensheid, zij steunden met gebeden, gesprekken en daden. Dat is het wat de kerk is – bij de mensen.”

Oproep tot capitulatie?

De Paus lokte met een dubbelzinnige oproep tot vredesonderhandelingen na de Russische invasie van Oekraïne felle reacties uit. De verklaringen van de Paus werden in Oekraïne en bij vele bondgenoten geïnterpreteerd als een eenzijdige oproep aan Kiev. Velen zagen er zelfs een oproep tot capitulatie in.

Paus Franciscus had het zaterdag, in een vooraf opgenomen interview met de Zwitserse omroep SRF, over het hijsen van de ‘witte vlag’, toen hem gevraagd werd naar de moeilijkheden die Oekraïne ondervindt op het slagveld.