Zelensky in Nederland

Leestijd: 2 minuten
‘Geen vrede zonder gerechtigheid’.
Donderdag 4 mei  2023 – 06:00 uur – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein

 -‘s Gravenhage- De Oekraïense President Zelensky is in Nederland. Hij kwam gisteravond om 22.15 uur aan op Schiphol met het regeringstoestel van Nederland, meldt de RVD. Lees verder onder de reclame>

Dat vliegtuig had Zelensky ‘opgepikt’ in Polen waar Zelensky per trein in het geheim naar toe werd gebracht. Met het Nederlandse toestel vloog hij naar Finland voor een toespraak.

De Oekraïense President is inmiddels op een streng geheime plaats net buiten ‘s- Gravenhage. Hij zal daar vandaag een toespraak houden met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid’.

Spreken?

Het is het eerste bezoek van Zelensky aan Nederland in zijn functie van staatshoofd. Al eerder sprak hij het Nederlands parlement toe via een videoverbinding. Waarom hij uitgerekend in Nederland is op de dag van de dodenherdenking wil de Rijks-Voorlichtings Dienst (RVD) (nog) niet bekend maken.

Het zou wereldnieuws zijn wanneer hij vanavond zal spreken, of aanwezig zijn, bij de herdenking op de Dam in Amsterdam. Veiligheidsexperts achten die kans echter zeer klein, omdat de beveiliging in een grote mensenmenigte uiterst risicovol is.