Zondag: Grote parochianendemo voor behoud van hun Kerken in Bisdom Haarlem

Leestijd: 2 minuten

Organisatie doet oproep : “Kom ook naar Haarlem en doe mee”

Zaterdag 28 oktober 2023 -09:12 uur – Bron: Redactie Kerk/RTVA/NHNieuws – Beeld: Publiek domein

-Haarlem- Ten minste tien bussen met verontruste en strijdbare Rooms-Katholieken uit Noord-Holland (Bisdom Haarlem) reizen vandaag, zondag 29 oktober af naar Haarlem, om te protesteren tegen geplande Kerksluitingen.

Het actiecomité ’Houd de Kerken open!’ heeft volgens voorzitter Jaap Braakman 550 aanmeldingen ontvangen van bezorgde parochianen die hun proteststem morgen zullen laten horen bij Mgr. Jan Hendriks, de Bisschop van het Bisdom Haarlem-Amsterdam.

Wat is er aan de hand?

Bisschop Jan Hendriks kwam vorig jaar met een minder fraaie mededeling. Hij ziet zich genoodzaakt om van de 164 Kerken in Noord-Holland er 136 te sluiten. Dat er sluitingen zouden komen is niet nieuw. Reeds onder de vorige Bisschop, Jos Punt, werd dat al voorzichtig voorspeld, maar nu lijkt de tijd aan te breken dat er aan sluiting van vele Kerken niet meer lijkt te ontkomen.

Petitie al 850 x ondertekend

In de Sint Bavokathedraal zullen Braakman en de Bisschop de honderden demonstranten toespreken. Daarna zal aan de Bisschop een petitie met de naam: ’Houd de kerken open!’ overhandigt worden. De petitie is inmiddels al door 850 mensen ondertekend.

Na de toespraken en overhandiging van de petitie kunnen de demonstrerende parochianen meedoen aan de zogeheten ’7-Ronden-loop’ om de Kathedraal. Deze refereert aan de belegering van Jericho, de eerste stad in het Beloofde Land die de Israëlieten veroverden na hun uittocht uit Egypte. De belegeraars liepen zevenmaal om de stad waarna de verdedigingsmuren instortten.

Kom ook en doe mee

Het actiecomité nodigt mensen die zich niet hebben aangemeld uit om zich bij de Kathedraal in Haarlem aan te sluiten bij de manifestatie. Het programma start morgen rond half twee.

Ook in 2022 speelde het naderende probleem van Kerksluitingen al. RTV-Amsterdam sprak met de Bisschop, zie daarvoor onderstaande video>