Zorgt energiecrisis voor terugkeer naar de Zondagsrust ?

Leestijd: 2 minuten
Maandag 28 november 2022 – 11:13 uur – Bron: Redactie kerk Beeld: Publiek domein
-Emmen- Werken, feesten en winkelen op zondag moest er ten koste van alles komen in de 90’er jaren van de vorige eeuw. Alles onder druk van werkgevers en het ‘paarse kabinet’. Nú, anno 2022 schrijft de ‘Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust’ nieuwe leden in die helemaal niet kerkelijk zijn, maar toe zijn aan één dag met niets. Tijden veranderen en de hoge energieprijzen lijken een handje te helpen.

Nog nooit zaten zóveel mensen in de ziektewet als heden-ten-dage. Overuren, zogenaamd personeelstekort en stress in combinatie met torenhoge kosten voor levensonderhoud, de problemen stapelen zich op en een eind lijkt niet in zicht. Vandaag maakten de energiebedrijven bekend dat de transportkosten voor energie in 2023 nog hoger zullen zijn dan nu.

Dominee Jacob van Prooijen

Wijlen Dominee Jacob van Prooijen was de man die in 1954 ‘de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagrust en de Zondagsheiliging’ oprichtte, hij wilde de zondagsrust in ere houden, maar verloor de strijd op alle fronten. Geloofsafval, consumentisme en individualisme waren voor hem tegenstanders waartegen niet te strijden viel. Maar de wal lijkt het schip nu te keren, hulde aan de hoge energieprijzen.

Binnen het CBL (Centraal Bureau voor de Levernsmiddelenhandel)  en andere retailorganisaties zit men met de handen in het haar. Goedkoop personeel is niet meer te krijgen, torenhoge stookkosten zorgen voor te weinig winst per vierkante meter en dan houden veel consumenten meer-en-meer de ‘hand op de knip’. Extra prijsverhogingen, om de sterk gestegen kosten op te vangen, is onmogelijk en brengt de concurrentiepositie in gevaar. Maar wat dan te doen?

Sluiten

De enige oplossing lijkt nu te zijn ingezet en zal na de feestdagen worden uitgebreid: Vroeger sluiten, weg met de toch al slecht lopende koopavond en stoppen met de koopzondag. De grote spermarktketens zijn al begonnen door de openingstijden van 21 naar 20 uur terug te brengen. Middenstanders overwegen de slechtlopende maandag- en dinsdag te sluiten en op koopavond blijft de deur óók dicht evenals de koopzondag.

Volgens economen is er nog lang geen zicht is op een afnemende inflatie in het nieuwe jaar en de energiereuzen hebben aangekondigd dat een verlaging van de energieprijzen nog wel eens heel lang kan duren. Dat in combinatie met een zuinige consument zal er toe leiden dat wijlen Dominee Jacob van Prooijen niet langer hoeft ‘te tollen’ in zijn graf. Het lukte de dominee en zijn vereniging niet om de tegenstanders van de Zondagsrust in het gareel te krijgen. Maar de tijdgeest doet wonderen en dominee van Prooijen kan straks eindelijk rusten in (zondags)vrede en velen met hem.