Zr. Monica (84)overleden

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 22 augustus 2023 – 05:12 uur – Bron: Redactie Kerk/Xander Cottens – Beeld: Screenshot

 -Zaffelare (B)- In het Vlaamse Zaffelare is Zuster Monica op 84 jarige leeftijd overleden. Monica Van Kerrebroeck, was haar echte naam.

Zij was schooldirectrice van de Sint-Bavohumaniora in Gent. Daarnaast was zij ook Vlaams Parlementslid voor CD&V en zat zij in de Gentse gemeenteraad. Zij was ook een bekend tv-figuur in België, zo was zij te zien in ‘De slimste mens’ en als jurylid van het VTM-programma ‘Recht van antwoord’ met Goedele Liekens.

Zusters van Liefde

Zuster Monica overleed zondag in het woonzorgcentrum in Zaffelare waar zij de laatste  jaren verbleef. Op haar 21ste trad zij in bij de Zusters van Liefde in de Molenaarssstraat, waar zij aan de slag ging in het rusthuis. Zij studeerde in Leuven geschiedenis studeren, en gaf les in Ten Doorn in Eeklo.

Groene uniformen

Van 1980 tot rond 2000 was zij directrice van Sint-Bavo in Gent, de meisjesschool bekend om haar groene uniformen. Daar kreeg zij bekendheid om haar kordate, directe stijl. Oud-leerlingen vertellen dat zij heel nauw toekeek op het correcte dragen van de uniformen en op de levensstijl van de leerlingen: de legende gaat dat zij leerlingen die een cafe in Gent bezochten er persoonlijk uithaalde.

Politieke loopbaan

In 2000 begon zij aan een politieke loopbaan en werd gekozen in de Gentse gemeenteraad. Van 2004 tot 2009 zat zij in het Vlaams Parlement. Zij werd een bekende Vlaming door vele TV-optredens, onder andere als jurylid van Goedele Liekens Recht van antwoord.

Toen zij lymfeklierkanker kreeg, verdween zij uit de Gentse gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was zij lijstduwer in Gent. Veli Yüksel, die toen lijsttrekker was, omschrijft haar als “iemand met een groot netwerk die aan politiek doet met empathie voor de mensen.”