Zuidoost-Groningen krijgt er volgend jaar vier Mariakapellen bij !

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 12 november 2020 13:02 (Redactie kerk/Foto MB)
-TER-APEL- In Zuidoost-Groningen worden in de loop van volgend jaar vier nieuwe Mariakapellen gerealiseerd en in gebruik genomen.

Dat zegt Jos Deuling, Pastoor van de Parochie van het Heilig Kruis met kerken in Ter-Apel, Zandberg, Musselkanaal, Stadskanaal en Kopstukken.

,,In Kopstukken is in feite al een kapel maar die passen we nog aan’’, zegt Deuling. ,,De overige 3 komen in Ter Apel, Stadskanaal en Musselkanaal.’’ Ter-Apel kent ook een Lourdesgrot, 1 kilometer ten zuiden van het Middeleeuws klooster in het buurtschap ‘Laudermarke’. Ook het klooster kent een Mariakapel waar een kaarsje kan worden aangestoken.

Een aanleiding voor dit voornemen is het feit dat de Mariakapel bij de Sint Josephkerk in Zandberg in een grote behoefte blijkt te voorzien. Die kapel werd een jaar geleden ingewijd. Een hartenwens van de parochianen van de Sint Josephkerk ging zo in vervulling. De kapel voorziet in een behoefte, regelmatig komen er mensen, uit binnen- en buitenland, om stil te zijn en een kaarsje te branden.

De kapel bevindt zich in een klein gebouw bij de ingang van het kerkhof. Dat was ooit de stalling van het begrafenisrijtuig maar werd later een bergplaats. ,,Toen de kerk van Zandberg 175 jaar bestond, kreeg een parochiaan de idee van dat gebouw een Mariakapel te maken.

Gelovigen en ongelovigen

Het gebouwtje werd opgeknapt en, het allerbelangrijkste, de Sint Josephkerk verwierf een anderhalf meter groot Mariabeeld, dankzij de Pastoor van Emmeloord, Drs. Victor Maagd. Die had na de sluiting van een van zijn parochiekerken in Kraggenburg een anderhalf meter hoog Mariabeeld over! Dat beeld kreeg zijn ereplek in het gebouw dat zo een kapel werd en ingewijd door Pastoor Deuling.

Hij ziet Maria en het kind Jezus dat zij draagt, nu elke dag. ,,Ik woon in de pastorie bij de kerk en doe elke ochtend de kapel open en elke avond op slot’’, zegt Deuling. ,,En inderdaad stappen er vaak mensen binnen. De coronatijd maakt vast ook dat mensen hier even rust komen zoeken. Gelovigen en ongelovigen.’’ Hij hoopt dat velen die rust ook vinden in de nieuw te realiseren kapellen. Zie onderstaand een fotoverslag van de kapel te Zandberg.