Zuster André (118) overleden

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 18 januari 2023 – 00:01 uur – Bron: ADN- Beeld: YT
 -Toulon- De Franse Kloosterzuster André, (burgerlijke naam Lucile Randon) en met een leeftijd van 118 jaar de oudste mens ter wereld, is in de nacht van maandag op dinsdag om twee uur in haar slaap overleden in een rusthuis in het Franse Toulon.

Randon werd geboren in 1904, als dochter van Paul Randon en Alphonsine Soutoul. Zij was de jongste van vijf kinderen en kwam uit een protestants gezin, maar bekeerde zich op 19-jarige leeftijd tot het Rooms-Katholicisme. Sinds 1916 op een leeftijd van 12 werkte zij als gouvernante bij verscheidene gegoede families. In 1944 deed zij intrede in het Klooster Maison des Filles de la Charitë te Parijs als Zuster André. Van 1945 tot 1963 werkte zij in het hospitaal van Vichy. Daar zorgde zij voor de opvang van wezen en ouderen. In 1979 ging zij met emeritaat.

Bevrijding

“Er is groot verdriet, maar zij verlangde om weer bij haar geliefde broer te zijn. Voor haar is het een bevrijding”, aldus David Tavella, woordvoerster van het rusthuis.

Hubert Falco, de burgemeester van Toulon, bevestigde het overlijden van Zuster André. “Zij was de oudste van de gehele mensheid en door haar opmerkelijke leeftijd had zij de harten van alle Fransen veroverd”, aldus Falco (75).

Coronabesmetting

In februari  vorig jaar mocht Zuster André haar 117e verjaardag vieren. Zij presteerde het toen om van een coronabesmetting te genezen. Zij dacht aan corona te zullen sterven en liet weten niet bang voor de dood te zijn. Haar 119e verjaardag stond voor de deur, die heeft zij dus niet meer mogen meemaken.