Zwitserland: Parochianen ontzeggen te conservatieve pastoor toegang tot kerk

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 26 april 2022 13:12 – Bron: Redactie kerk/KNA- Beeld: Foto: Publiek domein 
  -Lassenstorf- In de Paastijd ontstond er een flink ‘opstootje’ in de Katholieke kerk in Lassenstorf in het Zwitserse kanton Aargau, dat meldt het Badener Tagblatt.

De parochiepastoor, de Pool pater Adam Serafin, werd hardhandig de toegang tot zijn kerk geweigerd door twee uitsmijters van een beveiligingsbedrijf. Parochianen weigerden hem de toegang toen hij daar de Heilige Mis wilde vieren. Uiteindelijk moest de politie er aan te pas komen en hield de pastoor aan wegens huisvredebreuk.

Voorgeschiedenis

Het incident heeft een lange, droevige voorgeschiedenis van al meer dan een jaar. Een deel van het kerkbestuur kan niet meer overweg met de pastoor, die voor veel dagelijkse zaken afhankelijk is van het lekenbestuur. Zo geeft deze het parochieblad uit, waarin zij de missen van de onwelkome pastoor niet meer publiceert; de website werd door het bestuur zelfs helemaal op zwart gezet.

Conservatieve koers

In de parochie strijdt een groep van meer dan honderd parochianen al zo’n vier jaar tegen wat zij beschouwen als een te conservatieve koers van pater Adam – die overigens volledige steun heeft van de Bazelse bisschop Felix Gmür. Door alle -onoverbrugbare- meningsverschillen besloot de bisschop in de herfst van 2020 dat pater Adam in zijn bisdom tot het einde van het jaar aan zou blijven, om daarna elders aan de slag te gaan. Maar daar nam de Poolse priester geen genoegen mee en diende een klacht in. Die klacht kwam uiteindelijk in Rome terecht. Het Vaticaan besloot de beslissing van de bisschop af te wijzen en de bisschop op zijn beurt, heeft hiertegen beroep aangetekend bij de hoogste kerkelijke rechtbank.

Escalatie

De pastoor zegt dat het kerkbestuur, dat in zijn ogen deels onrechtmatig is gekozen, onlangs met een meerderheid heeft besloten dat pater Adam eind februari zijn werk voor de parochie moest beëindigen. Tijdens de vastentijd bleef hij echter de Mis opdragen in de parochiekerken met de steun van bestuursvoorzitter van de kerk, die wel achter de pastoor staat. De gespannen situatie escaleerde voor het eerst op zaterdag 2 april, toen de vicaris van Bazel, Valentine Koledoye, persoonlijk in het dorp verscheen en de aan de gang zijnde vooravondmis onderbrak, wat grote opschudding veroorzaakte. Als gevolg daarvan gaf een meerderheid van het kerkbestuur opdracht aan een veiligheidsdienst om het weekeinde daarop aanwezig te zijn, en werd de priester de toegang geweigerd. Het is onduidelijk hoe het juridische geschil verder zal gaan. De beide ‘kampen’ van parochianen cq bestuursleden staan lijnrecht tegenover elkaar.

Inmiddels heeft de Poolse priester niet alleen een verbod om de kerk te betreden, maar óók een verbod om zich in de gehele parochie op te houden. Pater Adam houdt zich aan dat verbod en week uit naar een leegstaande hal op een industrieterrein in de buurt om daar de Mis te vieren.