Misbruik: Zwitsers OM onderzoekt Duitse ex-bisschop

Leestijd: 3 minuten

Zaterdag 10 februari 2024 ~ 17:00 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ARD/SRF ~ Beeld: Pressestelle Bistum Augsburg

 -Zürich- Een man beschuldigt voormalig bisschop Mixa van het Duitse bisdom Augsburg en Eichstätt ervan hem in 2012 tegen zijn wil te hebben “betast” en “gekust”. Het Zwitserse openbaar ministerie doet nu onderzoek. Mixa ontkent de beschuldigingen. Lees verder onder de reclame>


Het openbaar ministerie van het kanton St. Gallen in Zwitserland heeft nu een strafzaak geopend tegen de voormalige bisschop Walter Mixa. Dit heeft een woordvoerster van het openbaar ministerie van St. Gallen bevestigd aan de Duitse omroep ARD.  Het openbaar ministerie wil vanwege het lopende onderzoek geen verdere informatie geven over de procedure.

De aanleiding voor de strafzaak is de aanklacht van Josef Henfling, die de voormalige bisschop ervan beschuldigt hem in 2012 seksueel te hebben lastig gevallen. Henfling zegt dat Mixa in de zomer van 2012 in Zwitserland was voor filmopnames. Volgens zijn eigen verklaring werkte Henfling, destijds 27 jaar, voor KTV, een conservatief katholiek televisiestation en was hij, zoals alle werknemers, na afloop ook aanwezig bij het diner met Mixa.

Aanranding zou hebben plaatsgevonden in een kapel in Gossau

Na het diner zou Walter Mixa hem gevraagd hebben om als acoliet te assisteren tijdens een H. Mis in een kapel in Gossau. Na de Mis, kwam bisschop Mixa naar hem toe, “Hij trok mij naar zich toe, betastte mij en omklemde mijn hoofd met beide handen en kuste mij op mijn mond. Ik was helemaal perplex. Ik bevrijdde mij uit zijn greep en verliet onmiddellijk de sacristie,” aldus de verklaring van Henfling.

Hij vervolgt: “Ik ging toen naar mijn hotelkamer. Enige tijd later zei bisschop Mixa dat ik hem moest bezoeken in zijn kamer, die zich ook in hetzelfde gebouw bevond. Ik voldeed uiteraard niet aan dit verzoek.” Bisschop Mixa laat via zijn advocaat weten onschuldig te zijn en wacht het onderzoek af. Het is niet het eerste strafonderzoek tegen de bisschop wegens seksueel misbruik. In mei 2010 werd in het Duitse Ingolstadt een onderzoek tegen de bisschop gestart betreffende mogelijk seksueel misbruik van jongens in een weeshuis. Dat onderzoek werd stilgelegd wegens gebrek aan voldoende bewijs en verjaring.

Kinderen geslagen

Walter Mixa werd in 1996 door Paus Johannes Paulus II benoemd tot bisschop van de Duitse diocese Eichstätt en in 2000 tot Katholiek militair bisschop voor de Duitse strijdkrachten; Paus Benedictus XVI benoemde hem in 2005 tot bisschop van Augsburg. In 2010 meldden de Duitse media dat Mixa ooit kinderen had geslagen in een Katholiek weeshuis in Schrobenhausen in Beieren en kerkgeld had verduisterd. In maart 2012 benoemde Paus Benedictus XVI Mixa tot lid van de Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg.

Mixa gaf uiteindelijk toe dat hij “af en toe een klap had uitgedeeld” en bood zijn ontslag aan Paus Benedictus XVI aan. Deze accepteerde het verzoek. Hoewel Mixa later zijn verklaring herriep, kreeg hij de leiding van het bisdom niet terug. Tegenwoordig woont de 82-jarige privaat in Gunzenheim. Als bisschop gold hij als uitgesproken conservatief.