1e Kamer: CDA, ChristenUnie en SGP winnen restzetel

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 31 mei 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN- Beeld: Publiek domein

 -‘s Gravenhage- De BBB (BoerBurgerBeweging) is de grootste partij geworden in de Eerste Kamer. De partij van Caroline van der Plas kreeg 16 van de 75 zetels. De samenwerkende fractie van GroenLinks/ PvdA komt uit op 14 zetels, één minder dan de prognose voorspelde.

De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft 24 zetels gehaald. Dat is twee zetels meer dan de prognose na de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Christelijke partijen

De drie Christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP wonnen elk een restzetel en komen uit op 6, 3 respectievelijk 2 zetels.

BBB, GroenLinks en PVV raakten alle drie een restzetel kwijt. Vooral het ‘verlies’ van GroenLinks is opvallend. Naar alle waarschijnlijkheid komt het doordat GroenLinks-Statenlid Debora Fernald in Zuid-Holland op Volt heeft gestemd, waardoor die laatste partij er een zetel heeft bij gekregen.

De uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is nog niet definitief; donderdag maakt de Kiesraad het resultaat officieel bekend. Op dinsdag 13 juni komt de nieuwe Eerste Kamer voor het eerst bijeen.