2019 topjaar voor Belgische wijnen

Leestijd: < 1 minuut

-BRECHT- (VL) (RED) Weinig regen, een warme zomer, het was een gezegend wijnjaar voor België. Er werd bijna twee miljoen liter wijn geproduceerd.

De Belgische wijnbouwers hebben na het topjaar 2018 wederom een heel goed jaar achter de rug. Dat vertelde de vzw Belgische Wijnbouwers aan de omroep VRT.

Het warme jaar 2018 was een echt recordjaar waarin 2 miljoen liter Belgische wijn werd geproduceerd.  De wijnboeren verwachten dit jaar een productie die 10 tot 15 procent lager ligt. Maar dat is nog altijd beduidend hoger dan in een normaal jaar.

De Belgische wijnen zouden dankzij de lange warme zomer ook van zeer goede kwaliteit zijn.

Meer wijnboeren in België

De productie is niet alleen toegenomen door het mooie zomerweer. Er komen ook gewoon meer wijnbouwers bij. In juli liet Ghislain Houben, zelf wijnbouwer en professor economie aan de Universiteit van Hasselt, al weten:  ‘Het aantal wijnranken in België neemt stelselmatig toe. Vandaag hebben wij al 380 hectare, op korte termijn gaat wij naar de 1.000. Bovendien brengen oudere wijngaarden meer op. Diegenen die jaren geleden zijn begonnen, profiteren nu.’

 

Vooral Henegouwen en Limburg zagen de wijndomeinen de voorbije jaren groeien. In Haspengouw beslissen steeds meer fruittelers om een deel van hun appel- en perenbomen in te ruilen voor wijnranken. Maar de klimaatverandering maakt België dan wel meer geschikt als wijnland, de kans op de erg schadelijke voorjaarsvorst blijft hier groter dan in Bordeaux.

Tegelijk blijft België een klein en verstedelijkt land. De binnenlandse productie neemt dan wel toe. Maar dat blijft relatief beperkt. Wij produceren een fractie van wat de grote landen op de markt brengen. Belgische wijn maakt nu ongeveer 0,5 procent uit van alle wijnen die in eigen land worden verkocht.