Aantal nieuwe Mariakapellen blijft groeien

Leestijd: 2 minuten
Zondag 21 april 2024 ~ 00:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Parochie ~ Beeld: MariaBode

 – Ter-Apel – Het aantal kerkgebouwen in ons land neemt af, maar het aantal Mariakapellen blijft toenemen.

Onlangs kreeg de Groningse plaats Ter-Apel er een Mariakapel bij. De plaats Ter-Apel is bij iedere Nederlander bekend, natuurlijk vanwege de aanwezigheid van het enige nog bestaande middeleeuwse klooster, gelegen in de uitgestrekte Ter-Apeler bossen. In dat klooster is uiteraard een Mariakapel en op loopafstand van dat klooster bevindt zich ook een Lourdesgrot.

Die twee krijgen nu ‘concurrentie’. Want het parochiebestuur van Ter-Apel heeft besloten het oude en in onbruik geraakte ‘lijkenhuisje’ op het RK-kerkhof in het centrum, om te bouwen tot een Mariakapel. Het resultaat mag zich zien laten.

Realisatie

Onder vakkundige leiding van de plaatselijke aannemer Frans Wolbers, werd het vervallen huisje omgetoverd tot een schitterend kapelletje. De tientallen bezoekers die dagelijks de begraafplaats bezoeken hebben de kapel inmiddels ook ontdekt en waarderen het zeer. Om het een en ander te realiseren was niet moeilijk, de parochie had via oproepen en collectes het geld voor de verbouwing in een handomdraai binnen. Donaties voor het onderhoud en bloemen zijn natuurlijk altijd welkom.

Waar God en kerk soms lijken te verdwijnen uit het leven van alledag, is Maria bezig aan een stevige opmars. Landelijk worden regelmatig nieuwe kapellen gebouwd, oude gerenoveerd en ook in voortuintjes staat steeds vaker een Mariabeeld.

AZC

Vlakbij Ter-Apel ligt het gehucht Zandberg, met een eigen Roomse kerk. Ook daar werd recent een stalling voor een lijkkoets omgetoverd tot Mariakapel (zie eerdere berichtgeving hierover). De kapel in Ter-Apel is toegankelijk tijdens de openingsuren van het kerkhof. Dat hebben ook de in Ter-Apel gehuisveste asielzoekers ontdekt. Menig bewoner van het AZC, zelfs moslims, bezoeken Maria om bij haar om voorspraak te vragen of dank te zeggen. U zou er eens langs moeten gaan.