Aantal vluchtelingen wereldwijd van 70 maar 100 miljoen in 4 jaar tijd

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 23 mei 2022 -07:23 – Bron: ADN/UNHCR – Beeld: Publiek domein
 -London- Meer dan 100 miljoen mensen zijn op de vlucht, dat meldt UNHCR, de vluchtelingen-organisatie van de Verenigde Naties. Nieuwe uitbarstingen van geweld en oorlogen hebben het cijfer de afgelopen jaren volgens de VN tot een historisch hoogtepunt gebracht, meldt MariaBode audionieuws.

Uit gegevens van vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat het aantal mensen dat op de vlucht is, de laatste 6 maanden al was opgelopen naar 90 miljoen. Conflicten in Afrika en landen als Afghanistan en Myanmar hebben dat cijfers sindsdien over de grens van 100 miljoen geduwd.

Oekraïne

De VN noemt ook de oorlog in Oekraïne, waardoor dit jaar 8 miljoen mensen binnen Oekraïne op de vlucht sloegen en meer dan 6 miljoen naar het buitenland vluchtten. Die aantallen blijven stijgen.
Grote angst is er voor een vluchtelingenstroom als de Oekraïne-oorlog aan zal houden. Door voedseltekorten die de Oekraïnekwestie met zich meebrengt dreigt er wereldwijd een krapte op met name de graan- en maisoogsten. Maar ook slechte oogsten door hoge temperaturen in Noord-Afrika, zullen grote delen van de wereld, met name het Midden-Oosten en Afrika, ernstig rekening moet houden met grote voedseltekorten, hetgeen een nieuwe vluchtelingenstroom tot gevolg zal hebben.