Aartsbisdom Freiburg investeert 120 miljoen euro in zonnepanelen

Leestijd: 2 minuten
Symboolfoto van een kerk met zonne- of daglichtpanelen. Beeld EMB)

 

Dinsdag 5 november 2024 – 07.05 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA – Beeld: MB

-Freiburg (D)- Het aartsbisdom Freiburg wil zijn CO₂-uitstoot met 30% verminderen door daglichtpanelen op kerkgebouwen te plaatsen. Dit project, dat tot 2035 een investering van maximaal 120 miljoen euro betekent, moet een extra impuls zijn in de richting van klimaatneutraliteit.

Als onderdeel van een brede actie voor het ‘behoud van de schepping’, heeft het aartsbisdom een ​​grootschalig programma gelanceerd om daglichtpanelen te installeren op kerkgebouwen, waaronder kerken, parochiecentra en kinderdagverblijven, met als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 30% vergeleken met 2018.

Een woordvoerder van het milieubureau van het bisdom, zegt met dit plan een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van parochies zal worden bereikt, die in 2018 jaarlijks ongeveer 100.000 ton CO₂ bedroeg. Dit doel hangt echter grotendeels af van de bereidheid van de 224 parochies om hun gebouwen ter beschikking te stellen van het project, dat in totaal zo’n 5.000 bouwwerken omvat.

Het daglicht-energie-initiatief maakt deel uit van een breder duurzaamheidsprogramma dat ook de transitie naar groene warmtesystemen, de vernieuwing van de infrastructuur en het bevorderen van duurzame vervoermiddelen zoals fietsen, openbaar vervoer en elektrische voertuigen omvat. Tot nu toe is het aartsbisdom erin geslaagd zijn uitstoot met 23% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018, vooral door verbeteringen in de energie-efficiëntie van gebouwen.

Klimaatfonds

De financiering van het project komt uit een klimaatfonds dat in 2021 door het aartsbisdom werd opgericht en dat jaarlijks ongeveer tien miljoen euro ontvangt uit inkomsten uit kerkbelastingen. Van dit bedrag wordt 80% specifiek toegewezen aan de uitbreiding van daglichtpanelen ofwel de opvolgers van zonnepanelen.

Tot nu toe zijn er ongeveer 1.500 voorlopige aanvragen ontvangen van parochies die geïnteresseerd zijn in deelname aan het project. De levensvatbaarheid van elke installatie hangt echter af van een technische evaluatie die de geschiktheid van elk gebouw bepaalt. Een extra uitdaging is dat deelnemende parochies de door hun faciliteiten opgewekte energie die niet wordt verbruikt, kan verkopen en wordt de opbrengst geherinvesteerd in het project.

Geef een reactie op dit artikel